Србија

ОВО ГУРА СРБИЈУ У НОВИ КРУГ ПАКЛА! У најкраћем року треба да пронађемо решење

„Данас Србија покушава да води политику као да рат у Украјини није избио. Свет се променио 24. фебруара и на Европу је пала гвоздена завеса. Ако не донесемо одлуку да подржавамо херојску борбу Украјинског народа за слободу и да санкцијама осуђујемо владу која прети нуклеарном катастрофом целом човечанству, гурнућемо Србију у нови круг политичког пакла чије су последице несагледиве“, каже за Данас Небојша Зеленовић, посланик коалиције Заједно Морамо.

Он тако одговара на питање какав генерални утисак доноси са самита Парламентарне скупштине НАТО, којој је присуствовао као члан Делегације Народне скупштине, додајући да време не ради за Србију, и да су „неколико последњих извештаја ЕК, ЕП и сада ПС НАТО упозоравајући“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

*Како је изгледало заседање Комитета за економију И безбедност Парламентарне скупштине НАТО у Мадриду?

– Заседање Комитета за економију и безбедност одржано је 19. новембра и на њему је нацрт извештаја о Западном Балкану представио Михал Шчерба, известилац из Пољске. Тај документ је усвојен и у његовом закључку се истиче да ЕУ треба да буде главна по питању консолидације демократије у региону. Затим да догађаји, који су се одиграли на овим просторима деведесетих година, заједно са тренутним дешавањима у Украјини, треба све стране да подсете на то колики су улози ту у питању.Такође, у извештају се посредно говори и о актуелној српској власти. То је приказ регионалних политицара који крсе демократска правила, играју на руску карту И у Путиновој Русији виде подршку својој политици. То је, како пише у извештају, мешавинама ултранационализма и ауторитаризма. Та врста политике води заробљавању државе. Међутим, таква власт губи тло под ногама када Русија постане одметник од међународног правног поретка. Све то се управо десило када је почела агресија на Украјну.

*Шта је ко у нашој делегацији заступао?

– Парламентарну скупштину НАТО чини скуп народних посланика из целог света који долазе из земаља НАТО чланица, али и оних који имају одређни вид сарадње, као што има Србија, као учесница програма ,,Партнерствао за мир’’. С обзиром да Србија није члан, немамо право гласа и имамо статус придруженог члана. Народни посланик Владимир Ђукановић ставио је примедбе на овај известај и све то је одбијено на гласању.

*Шта су рекли представници Косова?

– Они су опонирали Ђукановићу, износили своје аргументе и били су сагласни са извештајем. Сматрају за себе да су лидери у демократији и да воде борбу против криминала и корупције, као и да су спремни за европске интеграције. Прошло је без расправе.
Чак и кад у Приштини праве огромне грешке, као сто се дешава ових дана, нема истинског решења ни једног отвореног питања док цео регион не пронађе заједничко и одрживо, одбрамбено-безбедносно решење. Тврдим да питање КиМ може да буде решено само ако то представља део великог договора свих нас на Западном Балкану са Америком и ЕУ. Треба да пронађемо решење за КиМ у накраћем року. Уверен сам да бисмо тако заштитили виталне интересе државе, као и интересе сваког нашег грађанина на КиМ.

*Шта су рекли представници региона?

– Регионални представници као и чланови комитета из других земаља су сагласни са извештајем, који је и усвојен и наћи ће се на дневном реду прве следеће Парламентарне скупштине НАТО. А шта се у региону дешава? Додик посетио Путина. Америка и Уједињено Краљевство му увели санкције. За то време, Кремљ наставља да утиче у Босни и Херцеговини, антидемократе се уздају у Владимира Путина, а Европска унија је повећала број војника. Поред тога, Србија купује оружје од Русије, а забринутост свих за безбедност расте. То што једини нисмо увели санкције Русији, односно то што нисмо усагласили нашу спољну политику са европском је велики проблем.

Потребна нам је помоћ да се одвојимо од Русије
„Мој генерални утисак је да је процес интеграција успорен, да је корупција најизраженија уз емиграцију младих, а транпсарентност испод сваког ЕУ нивоа. Незапосленост младих је проблематична, права жена су угрожена. Сиво и црно тржиште са организованим криминалом су забрињавајући, Уз све то, Русија врши утицај активно подрзавајуци национаистицку политику и користи енергију као модел за уцењивање. А нама су кључни обновљиви извори енергије и смањивање употребе угља. Што се Кине тиче, она утиче инвестицијама индустрију, рударство и инфраструктуру и то све под велом тајни. Европска унија је занемарила интеграције Западног Балкана, а треба појачати активност и отворити широм врата за цео регион. Потребна нам је међународна помоћ за енергетску транзицију, као и помоћ да се одвојимо од Русије. Када је пао Берлински зид, Србија је водила политику као да се то није десило. Цела Европа је кренула на једну страну, а наша земља на другу. Наступила је катастрофа деведесетих година. Сва велика политичка питања којима се данас бавимо су део те несреће у коју смо ушли“, каже Зеленовић.

 

Извор: Данас