Свет

ПЕНТАГОН СЕ ОГЛАСИО: Ово је нови план Русије

Фото: Јутјуб

Појачани руски ракетни напади у Украјини осмишљени су да исцрпе противваздушну одбрану Кијева и да Русија коначно доминира украјинским ваздушним простором.

То је у суботу рекао високи званичник Пентагона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је прошле недеље гранатирала градове широм Украјине у једном од најжешћих серија ракетних напада откако је Москва започела инвазију пре скоро девет месеци.

Украјинска страна каже да су руски удари онеспособили скоро половину украјинског енергетског система, што, с обзиром на долазак зиме, указује на потенцијалну хуманитарну катастрофу.

Колин Кал, главни политички саветник Пентагона, упозорава да се Москва истовремено нада да ће исцрпити украјинску противваздушну одбрану, која је до сада спречавала руску војску да покуша да успостави доминацију над украјинским ваздушним простором.

Рани руски војни неуспех

После почетка рата 24. фебруара, западни војни стручњаци су очекивали да ће руска војска одмах покушати да уништи украјинско ваздухопловство и противваздушну одбрану, јер је то кључни елемент модерне војне стратегије, који омогућава бољу подршку копненим снагама. Али украјинска војска је запретила руским авионима ракетама земља-ваздух и другим системима ПВО.

Руске снаге и даље не контролишу украјински ваздушни простор. Овај рани руски војни неуспех био је кључни разлог за руске проблеме у Украјини. Русија наставља своју неуспешну инвазију без обзира на огромне људске губитке и губитак војне опреме.

Кал је рекао да „верује да је Русе највише изненадило у којој мери је украјинска ПВО била јака на самом почетку сукоба“.

„То је у великој мери резултат домишљатости и мудрости самих Украјинаца у управљању системом ПВО, али и чињенице да су им САД и друге земље савезнице пружиле огромну подршку“, истакао је он.

Извор: Индекс