Србија

ПОЧЕЛА ГРЕЈНА СЕЗОНА! Ово може бити разлог хладних радијатора, позовите овај број ако имате проблем

Даљински системи грејања јутрос су почели са радом, што значи да радијатори у 650.000 домаћинстава широм Србије морају да буду топли. Извршна директорка „Београдских електрана“ Ивана Калања рекла је да су сви топлотни извори тог предузећа успешно започели први дан и да нема поремећаја на мрежи.

Према информацијама из Удружења топлана Србије, свих 60 топлана у Србији од јутрос је у редовном режиму, што значи да је грејна сезона од данас и почела. На даљинске системе грејања прикључено је 650.000 домаћинстава, од чега је половина у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснила је и при којим се температурама гасе радијатори.

„Данас очекујемо високе температуре, за месец новембар потпуно неуобичајене. Грејање се гаси када је 15 степени напољу. Како се буде развијао дан, од 10 или 11, ми сатно пратимо прогнозу и остварене температуре у већем делу града и у складу са тим доносимо одлуку о прекиду“, истакла је Калања.

Додала је да се грејање поново укључује уколико температура током вечери падне испод 12 степени.

„Уобичајени грејни дан је од 6 до 22, осим недељом и празником, када је од 7 до 22 сата. Одлука каже да, уколико су спољни услови такви, може се вршити и прекид у раду. Правилима о раду је то прецизније дефинисано, односно када температуре 15 степени и више трају четири сата у току дана, врши се прекид. Поновно покретање система је када температура падне на 12 степени. Такође, обавеза је, када су јако ниске температуре, да се греје 24-сатно, односно да се продужи грејање и током ноћи“, навела је Ивана Калања.

Београђани цурење радијатора и инсталација и сличне проблеме могу да пријаве на телефон 011 2093100, док све остале проблеме могу да пријаве на 011 2093011.

„Наш диспечерски центар је појачан. Међутим, први дани сезоне, ја верујем, ова година је специфична због одлагања. Људи имају жељу и свакоме је свој проблем највећи, зато молимо све суграђане да уколико цео објекат нема грејање, то пријави или управитељ или једна особа из зграде, јер ако примамо 20 позива са једне адресе, једноставно загушимо центар“, навела је Калања.

Напоменула је да сви топлотни извори „Београдских електрана“ имају могућност преласка на алтернативно гориво, односно на мазут и да постоје солидне залихе тог енергента.

 

 

Извор: Ртс, Курир

Ознаке