Свет

ПОЉСКА ПРИХВАТИЛА НЕМАЧКИ ПРЕДЛОГ: Шаљу их на границу са Украјином, НАТО у приправности

Pixabay.com

Непосредно након што су залутале украјинске ракете С-300 погодиле једно село у Пољској, када су погинула два држављанина Пољске, очекивало се да ће НАТО распоредити напредну војну опрему на својим источним границама, повећавајући ризик од директног укључивања Алијансе у војни сукоб у Украјини. На последице инцидента није се дуго чекало.

НАТО је 17. новембра распоредио свој ваздушни систем раног упозоравања и контроле дуж границе Пољске са украјинским регионом Лавов, очигледно да би пратио лансирања украјинских и руских пројектила и обавестио пољску противваздушну одбрану и становништво о могућој претњи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заузврат, немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт предложила је Пољској да распореди своје МИМ-104 (Радар за праћење фазног низа за пресретање циља) на пољским територијама. Она је објаснила да треба појачати противваздушну одбрану земаља НАТО-а, пре свега то се тиче држава које се граниче са Русијом и Украјином, укључујући Пољску, Словачку и балтичке државе. Пољско министарство одбране је 21. новембра прихватило предлог Немачке да се “појача одбрана земље” додатним системима Патриот.

Пољски министар одбране Маријуш Блажчак рекао је да је примио понуду Немачке за додатне ракете Патриот “са задовољством” и да ће их распоредити близу границе са Украјином. САД су одбиле да испоруче своје системе Патриот Украјини, али после распоређивања додатних лансера на украјинској западној граници, оне могу такође активно учествовати у војном сукобу.

Нема препрека да земље чланице НАТО-а помогну Украјини и пресретну руске ракете Патриот бар у западним украјинским регионима. Такав сценарио ће такође пружити америчкој војсци прилику системима у акцији против руских крстарећих ракета.

Извор: Srbija Danas