Србија

ПОПИС СТАНОВНИШТВА ЗАВРШЕН! Ево шта ће бити са онима који ни у продуженом року не буду пописани

Фото: Pixabay.com

Републички завод за статистику најавио је да ће попис бити продужен за још седам дана у појединим општинама због тога што нису пописани сви грађани.

Помоћник директора РЗС-а Петар Коровић рекао је да би у ових седам дана требало да се попише око 200.000 становника који су остали непописани током октобра. Прелиминарни резултати се очекују месец дана након завршене теренске реализације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Попис становништва у Србији биће продужен од једног до седам дана у појединим општинама на територији Србије.

Петар Коровић, помоћник директора Републичког завода за статистику, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се у Војводини продужава попис – у Панчеву, Новом Саду и Суботици, а у централној Србији у Ваљеву, Ужицу и Шапцу и неким београдским општинама.

Према његовим речима, у Београду су завршене општине Сурчин, Сопот, Барајево, Лазаревац. За Младеновац ће бити потребан продужетак од једног до два дана, на Звездари је потребан продужетак од шест дана.

„Треба да говоримо о кућним бројевима који нису пописани, или који су започети, процена је да би у ових седам дана требало да попишемо око 200.000 становника који су остали непописани током октобра“, напомиње Коровић.

Шта са онима који ни у продужетку пописа неће бити пописани

Коровић каже да то зависи од разлога, ако је у питању одбијање пописивања, закон предвиђа казне.

„Ако је неки други оправдан разлог, постоји могућност да остане неко непописан из тог разлога и након завршетка пописа идемо у постпописну анкету, која ће да установи квалитет података прибављених пописом и обухват, а након анкете ћемо имати податке колико је становника остало непописано, ако је остало непописано“, указује Коровић.

Без обзира на то што је попис завршен у појединим градовима и општинама, наредних дана ће у тим местима постојати дежурни пописивач који ће боравити у просторијама пописне комисије.

„Јутрос од осам сати у свакој општини у којој је завршен попис ми ћемо у трајању од седам дана имати дежурног пописивача, тако да ће сви грађани који су остали непописани или прескочени или нису ступили у контакт са инфо-центром моћи да се јаве дежурном пописивачу у року од седам дана“, подвукао је Коровић.

Грађани који одбијају попис

Коровић каже да је захваљујући медијима, било мало грађана који су одбијали попис, у другом или трећем наврату су пристали да се попишу. Постоји пар десетина грађана који су до краја категорично одбијали и против њих је покренут прекршајни поступак.

Има и оних грађана који у личним картама немају своју праву адресу, па се поставља питање хоће ли на неки начин бити кажњени због тога.

Коровић је рекао да се пописује фактичко стање. „Не тражимо ниједан документ, радимо на бази изјаве – важно да се попишете у стану у ком живите, из кога одлазите на посао, битно је да попишемо фактичко стање и нико неће имати проблем ако се стан у ком живи не подудара са адресом која се налази у личној карти“, напоменуо је он.

Према његовим речима, прелиминарни резултати се очекују месец дана након завршене теренске реализације, а коначни сукцесивно, почевши од марта 2023. закључно са јуном 2024. године.

Да ли ће се проверавати изречени подаци при попису

Закон о попису предвиђа казну за три категорије за пописиваче и пописне комисије, за прекорачење овлашћења као и за грађане који одбију пописивање или дају нетачне податке или оне који су нелогични.

„Ако је дете старије од 15 година и нема завршену основну школу, сигнал је да је податак потребно проверити. Биће провере података, али не из зле намере већ да би се установило право стање и имали тачне информације“, навео је Коровић.

Људи често оклевају да пријаве одређену имовину, подстанаре или место становања плашећи се да надлежне службе не искористе те податке за наплату додатног пореза.

Коровић каже да Завод за статистику податке прибављене пописом користи у статистичке сврхе.

„Попис нема за циљ да установи број станова који се рентира“, навео је помоћник директора РЗС-а.

Изнео је податак да је закључно са прекјучерашњим даном пописано 6.300.000 становника, а да је 2011. попис установио број од 7,2 милиона.

„У периоду од 11 година, само на бази негативног природног прираштаја становништва је опао за 420.000, долазимо до процене од 6,8 милиона с тим да од те процене треба одузети становништво које је напустило земљу у претходних 11 година. Тај податак ће установити попис. Врло брзо, надам се у наредних месец дана ћемо имати податак колико нас има“, закључио је Коровић.

 

 

Извор: Пинк

Ознаке