Србија

ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ О ДЕЕСКАЛАЦИЈИ СИТУАЦИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!

Начелни договор о деескалацији ситуације на северу КиМ већ је постигнут, пише Албанијан пост и додаје да ће стране у петак 18. новембра изаћи са детаљима.

Према писању албанског медија, Косово је прихватило да одложи рок за пререгистрацију возила, преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ рекао је да проналажење решења за питање регистарских таблица пре 21. новембра нема алтернативу.

„Косовска страна пристала да одложи одлуку о регистарским таблицама након дуготрајних захтева Европске уније и Сједињених Америчких Држава, али је за ово објављивање затражила гаранцију од својих партнера“, наводи медиј из Тирине.

Како се додаје, тренутно се траже модалитети како би Срби са Косова могли да буду враћени у институције, које су напустили на демонстративан начин, након што се нису сложили са одлуком о регистарским таблицама, која је предвиђала опомене, новчане казне и промену таблица, преноси Косово онлајн.

„Биће тешко пронаћи решења за оне који су напустили своје политичке функције, попут посланика и градоначелника четири општине на северу, али не толико тешко за администрацију, полицију, правосуђе“, наводи се у тексту.

Централна изборна комисија Косова је поводом тога донела одлуку да замени десет посланика Српске листе у оставци.

ЦИК је прошлог уторка прихватио захтев председнице Косова Вјосе Османи за именовање лица за замену упражњених места због оставке посланика Српске листе.

Исто тако, Османи је, након састанка са представницима политичких странака, саопштила да су 18 децембар одредили као датум избора у четири општине на северу.

Од 5. новембра, Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Потоку и Звечани су без градоначелника.

 

Извор: Б92