Свет

ПОСТОЈИ РИЗИК ОД ПОВРАТНОГ УДАРА, БРИТАНЦИ ЗАБРИНУТИ!

Западно оружје могло би да буде из Украјине да заврши у рукама криминалаца и терориста, рекао је генерални директор британске Националне агенције за криминал (НЦА) Грејем Бигар за Сандеј тајмс. Раније је Москва проценила да се из Украјине месечно отпреми оружје у вредности до милијарду долара.

„Као и код сваког сукоба, када се убаци оружје постоји ризик од повратног удара“, рекао је Бигар у недељу. „На крају сукоба, постоји вишак оружја који долази у руке криминалаца или терориста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бигар, који је преузео чело НЦА у августу, рекао је да полиција у Великој Британији и Европи пази да се пиштољи, митраљези и гранате појаве на улицама.

Упркос уверавањима од шефа украјинске националне полиције да се води рачуна о западном оружју, он је рекао да су Европол али и друге европске агенције „будно мотре на западно пружке“.

Бигар је рекао да НЦА још није видела никакве доказе да су криминалци набавили оружје из Украјине. Међутим, и Интерпол и Еуропол су упозорили да ц́е оружје неизбежно напустити земљу и завршити на црном тржишту.

Западне присталице Украјине признале су да не могу да прате вец́ину својих пошиљки оружја када уђу у земљу, а портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је прошлог месеца да се ово оружје у вредности до милијарду долара из Украјине шаље криминалцима и терористичким групама. на Блиском истоку, у Африци и југоисточној Азији сваког месеца.

Руски председник Владимир Путин је више пута упозоравао да слањем десетине милијарди долара вредног оружја у Украјину, Запад себе чини де факто учесником у сукобу.

Прошлог месеца Путин је тврдио да су „прекограничне криминалне групе“ од Украјине добиле „моц́но оружје, укључујуц́и преносне системе противваздушне одбране али друго и прецизно оружје“.

 

Извор: Ало