Свет

ПОТПУНИ РАЗДОР! Украјина „посвађала“ Американце?

Pixabay.com

НА највишим нивоима владе Сједињених Држава појавило се неслагање око тога да ли треба притиснути Украјину да тражи дипломатски прекид рата са Русијом, при чему је амерички највиши генерал позвао на преговоре, док други саветници председника Џоа Бајдена тврде да је за то прерано.

Генерал Марк А. Мили, председавајући Здруженог генералштаба, на интерним састанцима је изнео доказе да су Украјинци постигли отприлике онолико колико су разумно могли да очекују на бојном пољу пре него што наступи зима и зато би требало да покушају да зацементирају њихове добитке за преговарачким столом, према званичницима обавештеним о дискусијама, преносе медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, други високи званичници су се одупирали тој идеји, тврдећи да ниједна страна није спремна да преговара и да би било каква пауза у борбама само дала шансу руском председнику Владимиру Путину да се прегрупише.

Иако саветници Бајдена верују да ће рат вероватно бити решен преговорима на крају, званичници су рекли да су закључили да тренутак није сазрео и да Америка не треба да врши притисак на Украјинце да се повуку док су у замаху.

Бела кућа се, међутим, оградила од сваке перцепције да гура украјинског председника  Володимира Зеленског ка уступању територије руским освајачима, чак и док Москва повлачи снаге из стратешког града Херсона.

– Сједињене Државе не врше притисак на Украјину. Не инсистирамо. Оно што ми радимо је да се консултујемо као партнери и показујемо нашу подршку не само кроз јавне изјаве или моралну подршку, већ кроз опипљиву, физичку подршку врсте војне помоћи – рекао је новинарима у четвртак Џејк Саливан, председников саветник за националну безбедност.

Питање о томе шта тачно Сједињене Државе мисле о преговорима покренуло је разговоре са обе стране Атлантског океана последњих дана док амерички, украјински, руски и европски званичници покушавају да дешифрују понекад помешане сигнале из Вашингтона, преносе медији.

Путовање Саливана у Кијев прошле недеље оставило је код неких утисак да је Бајденова администрација апеловала на Зеленског да барем покаже спремност за преговоре, али су амерички званичници то демантовали.

Уместо тога, рекли су, на крају састанка који се углавном фокусирао на друга питања везана за рат, Саливан је предложио да Зеленски размисли о томе шта је „праведан мир“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Информер.рс