Србија

ПОЗИВ НА БОЈКОТ СРБА! „НЕ ЈАЧАЈМО ЕКОНОМИЈУ НЕПРИЈАТЕЉУ“

У џамији у јужном делу Митровице, имам Екрем Авдију позвао је вернике и грађане да не користе српске производе.

У говору после недељне молитве, како су пренели портали на албанском језику на Косову, он је апеловао на Албанце да „непријатељу не јачају економију“ и да се оријентишу на домаће производе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Позивајући на бојкот српских производа, што је својевремено радио и хоџа главне приштинске џамије, имам из јужне Митровице заговара неку врсту хладног рата у трговинској размени са централном Србијом, а што је у најмању руку смешно, јер то само може штетити Албанцима на КиМ – сматра Радош Петровић, председник Удружења привредника севера Космета.

Он указује да у албанским трговинама готово да нема робе произведене на Косову, јер већина стиже из централне Србије, Македоније, Хрватске, Немачке… Према његовим речима, изјава имама је исхитрена, а „уместо да позива на мир и суживот, помешао је политику у економију“:

– Купци албанске националности српску робу бирају због цене, али пре свега због квалитета. Логично је да су због ближег транспорта производи из централне Србије далеко јефтинији него они из земаља у окружењу, а о квалитету да не говорим. Већина купаца не гледа декларацију, иако су у једном периоду трговинске радње из политичких разлога биле приморане да испред робе на рафовима истакну натпис из којих земаља долази. Све то није спречило купце албанске националности да купују наше производе, а којима ће се, сигуран сам све више враћати, јер је несташица хране све присутнија на европском тржишту.

Петровић подсећа да су током пандемије ковида 19, када је била несташица брашна, а касније и уља и шећера, на КиМ с радошћу дочекивани камиони са српском робом, а уверен је и да ће се исто дешавати и убудуће.

 

Извор: Srbija Danas