Свет

ПРЕСРЕТНУТ ВОЈНИ КОНВОЈ САД: Настао је хаос

Војници Сиријске арапске армије и присталице владе Дамаска сукобили су се са америчким снагама у североисточном региону Сирије у два наврата у последњих неколико дана. Конвој коалиције предвођене САД, састављен од шест оклопних возила, пресретнут је на војном контролном пункту у близини града Валадија на северу Хасаке

Сиријски војници спречили су конвој да уђе у град, док су мештани каменицама гађали оклопна возила. На крају је конвој био приморан да се повуче. Сукоб није резултирао жртвама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два дана касније, 18. новембра, још један конвој коалиције предвођене САД пресрели су сиријски војници у северној области Хасаке, овог пута у близини града Дамкија. Конвој, који се састојао од пет оклопних возила, повукао се са периферије града неколико минута пошто су га војници зауставили.

Сиријски војници и присталице владе већ неко време покушавају да ограниче кретање америчких снага у североисточном региону, посебно у Хасаки.

САД имају више стотина припадника својих снага у североисточној Сирији. Већина ових трупа је распоређена у базама које се налазе унутар кључних гасних и нафтних поља у Хасаки и Деир ез Зору. Коалиција је ове године проширила и ојачала многе од ових база, сигнализирајући намеру да још дуго остане у региону.

Војно присуство САД у североисточној Сирији није прошло без инцидената. У најновијем ракетном нападу гађане су кључне базе коалиције у Деир ез Зору.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке