Србија

ПРИШТИНА БИ ДА ПРИМЕЊУЈЕ СИЛУ ЗАКОНА! Курти има сценарио за поделу Косова?

Албин Курти (Фото: Ју тјуб)

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај наводи да је Куртијев неуспех у томе што није добио подршку безбедносних савезника, благослов Америке.

„Једностраним акцијама Курти угрожава и КБС и јурисдикцију Косова, оштетио је државу Косово“, рекао је Харадинај на РТВ Дукађини, преноси Косово онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај каже да се безбедносна питања се не решавају сама од себе и да су Курти и његова влада морали да затраже помоћ САД.

„Акција иде у другом правцу, ка угрожавању дела земље. Сумње су сада да ли Курти има сценарио да подели Косово, то личи на сценарио за поделу Косова“, додао је Харадинај.

На питање зашто верује да Курти циља на поделу Косова, Харадинај је нагласио да од доласка Куртија на власт недостаје „мека моћ“.

Према његовим речима, Курти иде на оно што је сила закона.

„Некада давно у Штрпцу и другим местима су биле барикаде, било је протеста, инцидената, насиља, била је дугорочна политика Америке али и ЕУ да се ти људи интегришу. Прошло је више од 10 година откако је почео процес интеграције људи са севера, тамошњих професионалаца, давање изговора је нека врста издаје за Косово, а посебно за дугорочна улагања. Свака акција која се десила на северу била је велика инвестиција и Американаца, и резултат велике динамике да се ситуација доведе у стање у Грачаници и Штрпцу“, рекао је Харадинај.

Он је навео да од доласка Куртија на власт недостаје та мека моћ, како се односити према Србима.

Он је казао и да су Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља незрели за ситуације на северу и неспремни да се суоче са таквим ситуацијама, преноси Репортери.

„Курти не разуме, не зна, не зна значај теме, он је незрео у овим ситуацијама. Тако и Свечља, они су незрели“, рекао је Харадинај.

Говорећи о регистарским таблицама, он је рекао да тај проблем могу да реше само Сједињене Америчке Државе, као и да би уместо одласка Бесника Бисљимија у Брисел, Курти требало да позове ЕУ и каже им да прихвата њихов предлог у вези таблица.

„НИ Лајчак ни Борељ не могу да реше овај проблем већ САД“, рекао је он.

 

 

 

Извор: Ало