Русија

ПРОЦУРИО ТАЈНИ ДОКУМЕНТ: Руси су спремни на све

Особе наоружане војном опремом које су 26. октобра виђене у средишту Москве нису били терористи или пучисти, већ припадници Савезне службе безбедности (ФСО).

ФСО је убрзо након тога објавио да је тога дана у Москви организовао „тактичке вежбе неутрализовања терористичких претњи за заштите кључних државних служби“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски новински портал Тхе Инсидер сазнао је да су те вежбе само део свеобухватних посебних мера које ће ФСО предузети у случају увођења ванредног или ратног стања. Тхе Инсидер је видео и тајни документ који носи наслов „План за морално-психолошко подупирање мировне транзиције ФСО-ове Управе за операције“, а који је подељен у четири дела, односно четири фазе.

У првој се фази наводе мере које ће се имплементирати уочи проглашења ратног стања, у другој се фази спомињу мере које ће бити на снази током периода „повишене“ ратне спреме, трећа се фаза тиче припрема за проглашење „војне претње“, а четврта за случај да проглашења ратног стања које ће захтевати „потпуну војну спремност“.

Тхе Инсидер наводи да је Управа за операције ФСО-а задужена за заштиту Кремља и највиших државних званичника, али да за ФСО одрађује и контраобавештајне задатке.

Предвиђено је да се Управа за операције током пријелаза из мирнодопског у ратно стање припреми за пружање морале и психолошке помоћи припадницима Савезне сигурносне службе Руске Федерације (ФСБ) те састављање извештаја о моралном и психолошком стању особља.

Управа ће у другој фази интервјуисати поједине званичнике и друге службенике ФСО-а обавештавати о политичко-војној ситуацији у Русији и свету.

Уз то, замишљено је да се организовано посећују ФСО-ова Кућа славних у Кремљу те Казанска катедрала у Москви.

У трећој ће фази на недељној бази спроводити друштвено-државну обуку у трајању од минимално 60 минута те објашњавати што ФСО ради.

Могуће је да ће Управа бити задужена и за евакуацију чланова породице припадника гарде Кремља.

Од Управе ће се у четвртој фази тражити да свих релевантним званичницима објасне руске законе који се тичу ратних злочина те онемогуће стварање конфузије и панике међу војницима и њиховим породицама.

У споменутом тајном документу стоји да је могуће ће неки људи који ће бранити Кремљ искусити депресију и меланхолију те да неће бити сигурни раде ли њихови надређени исправну ствар. Наводи се да је могуће да ће се бојати те да ће бити анксиозни.

На такве осећаје треба одговорити „контрасугестијом“, „контрауверењем“, „заменом објеката“ и интервјуима с младима, како би им се повећало самопоуздање. Млађи су нарочто подложни неуропсихолошкој нестабилности. ФСО-овци који су политички најмудрији бринуће најмање умешнима.

Извор: Јутарњи