Свет

ПРВА ЈАПАНСКА ЖРТВА У РАТУ! Грађани су позвани да напусте ту земљу и да не путују у њу!

Јапанац који се борио на украјинској страни против Русије погинуо је у Украјини као прва позната јапанска жртва у том рату, саопштила је јапанска влада.

Младић у двадесетим годинама убијен је у среду у борби, рекао је новинарима портпарол јапанске владе Хироказу Матсуно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичник јапанског министарства спољних послова рекао је за АФП да је младић први јапански држављанин који је погинуо у Украјини „од почетка (руске) инвазије у фебруару“.

Јапанске дипломате су „у контакту с његовом породицом и пружиће јој сву потребну помоћ“, додао је Матсуно.

Јапанске власти нису откриле појединости. Агенција Џиџи прес пише да се младић борио у јединици која је учествовала у украјинској контраофанзиви на источном фронту.

Јапан већ месецима позива своје држављане да напусте Украјину и да не путују у ту земљу.

Украјински председник Володимир Зеленски у фебруару је отворено позвао странце из читавог света да се прикључе „међународној легији“ која се бори против Русије у његовој домовини.

Око 20.000 међународних добровољаца, већином из европских земаља, одазвало се у марту на позив Кијева, рекао је тада за америчку мрежу ЦНН украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Москва која те борце назива плаћеницима, оценила је у јуну да их је 7.000 и устврдила да их је убила 2.000 од почетка сукоба. Страних бораца има и међу заробљеницима.

Власти у Тајпеју саопштиле су прошле седмице да је 25-годишњи Тајванац који се у Украјини борио против руских снага убијен у борби, што је прва позната жртва с Тајвана.

 

Извор: Н1