Свет

ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ ОДБИЛИ УЧЕШЋЕ НА САМИТУ Г20! Међутим ово имају у ПЛАНУ

За сада је сигурно да ће самиту присуствовати 17 председника држава

Домаћини Самита на индонежанском острву Бали 15. и 16. новембра били су врло заинтересовани да председници Русије Владимир Путин Путин и Украјине Владимир Зеленски дођу на скуп, јер би то аутоматски подигло интересовање светске јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Но, председник Индонезије Џоко Видодо могао је само да објави да ће Путин учествовати на самиту 20 најразвијенијих и земаља у развоју (Г-20) виртуелно, преко видео-везе, али само „ако ситуација дозволи“. Истовремено, портпарол Владимира Зеленског казао је да и председник Украјине може да учествује на самиту онлајн. За сада је сигурно да ће самиту присуствовати 17 председника држава, али ко неће доћи домаћини не прецизирају.

Американци и Британци су били за то да се на самит не позива Русија и на тај начин игнорише Путин. Али, очигледно, Путина је немогуће изоловати, јер са Русијом сарађују земље БРИКС-а, а њихови лидери не чекају команду из Вашингтона с ким могу, а с ким не могу да се сретну. Управо зато није реално да неко од западних земаља предложи, а затим и да се усвоји, нека резолуција против Русије. За то сигурно не би гласала Кина, ни државе Јужне Америке које добро сарађују са Русијом, као ни афричке земље.

Сасвим је могуће да Американци и њихови најближи савезници игноришу Путиново видео-обраћаање. Но, овакви самити су причаоница на којој се не доносе важне одлуке. За разлику од Путина, који је недавно ишао на међународне скупове одржане у Самарканду у Узбекистану, председник Украјине Зеленски, због стања у земљи од када је почео рат, није био ниједном у иностранству.

 

Извор: Srbija Danas