Свет

ПУТИН ОДБИЈА ДА УРАДИ ЈЕДНУ СТВАР, НИСМО БИЛИ СПРЕМНИ ЗА РАТ! Игор Шатров УЖИВО на ТВ критковао Путина!

Ово није први пут да се у програму руске државне телевизије говори отворено о грешкама шефа Кремља.

Гост у једној емисији на руској државној телевизији рекао је да земља није била спремна за рат који је почео када је председник Владимир Путин покренуо инвазију на Украјину у фебруару. Признање је стигло од шефа Стручног савета руског Фонда за стратешки развој Игора Шатрова, након повлачења Русије из града Херсона на југу Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Не видимо резултате“, рекао је Шатров током гостовања у једној емисији.

Одломак из емисије објавила је на Твитеру Џулија Дејвис, колумниста Тхе Даилy Беаст-а.

Руско повлачење из Херсона прошле недеље означило је трец́е велико повлачење Путинових трупа од почетка рата 24. фебруара. Украјинска одбрамбена обавештајна агенција саопштила је 11. новембра да се град врац́а под украјинску контролу и позвала све преостале руске војнике да се предају њеним трупама које улазе у град.

“Нисмо били спремни за рат који смо започели“, рекао је Шатров.

Он је такође рекао да Путиново одбијање да сукоб назове ратом омета руски напредак у Украјини.

„Стално то називамо ‘специјалном војном операцијом’—превише смо стидљиви да то назовемо ратом, што је огроман проблем. Јер у рату су други закони у игри,“ рекао је Шатров.

Ово није први пут да гости руске државне телевизије указују на војне неуспехе земље у сукобу. Руски ТВ водитељ и Путинов савезник Владимир Соловјов, прозван „Путинов глас“ због својих оштро прокремљских ставова, рекао је 1. новембра да су званичници мислили да ц́е рат „бити много лакши“.

“Истина, не иде све глатко. Мислили смо да ц́е све бити много лакше”, рекао је он тада.

Није ово било први пут
Још једно противљење ономе што ради Путин такође на државној телевизији било је крајем октобра. Гости су тада разговарали о руском нападу на украјинску електроенергетску инфраструктуру, а један од панелиста почео је да критикује руске акције и бомбардовање украјинских електрана, што је навело водитеља да га прекине.

“Не знам о каквом праведном светском поретку можемо да говоримо када уништимо електране и инфраструктуру у Украјини“, рекао је социолог Алексеј Рошчин.

 

 

 

Извор: Мондо