Свет

ПУТИН ПРОГОВОРИО О ХИРОШИМИ И НАГАСАКИЈУ, МАКРОН ОСТАО ДА ДРХТИ!

Фото: Јутјуб

Руски председник Владимир Путин је наводно разговарао са Емануелом Макроном о нуклеарним нападима на Хирошиму и Нагасаки.

Руски лидер Владимир Путин алармирао је западне лидере позивајући се на нуклеарне нападе на Хирошиму и Нагасаки у разговору са француским председником Емануелом Макроном, рекли су дипломатски извори. Према изворима, Путин је изразио став да су бомбардовања – која су изазвала предају Јапана и крај Другог светског рата показала да „не морате да нападате велике градове да бисте победили“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сједињене Државе су детонирале две атомске бомбе изнад јапанских градова Хирошиме и Нагасакија 6. и 9. августа 1945. године. Наведене примедбе долазе усред све вец́е забринутости да би руски лидер могао бити спреман да употреби тактичко нуклеарно оружје у Украјини, где је руски снаге су трпеле све веће неуспехе у сукобу.

Извор је рекао: „Макрон је био изразито узнемирен. Звучало је као веома тежак наговештај да би Путин могао да детонира тактичко нуклеарно оружје на истоку Украјине, а да Кијев остане нетакнут. Чинило се да је то била суштина његових примедби.’

„Два председника су несумњиво разговарала о ризику од употребе нуклеарног оружја. Путин жели да пренесе поруку да су све опције на столу, у складу са руском доктрином која се односи на нуклеарно оружје“, казао је извор из француске владе Дејли мејлу.

Они су прошле недеље откриле да је током последњих дана свог боравка у Даунинг Стриту, Лиз Трус постала све забринутија да би Путин могао да употреби нуклеарно оружје на „бојном пољу“ у Украјини – до те мере да је постала фиксирана на временску прогнозу у случају да ветар одувао радиоактивни облак изнад Велике Британије.

Обавештајне агенције су госпођи Трус рекле да би Путин могао да експлодира оружје у ваздуху изнад Црног мора, што би Западу показало за шта је способан, а да не изазове нуклеарни рат пуних размера. Званичници су упозорили да би Путин могао да „отиче у нуклеарну енергију“ након што су украјинске снаге напале друмски мост који повезује Русију и Крим, нешто што је руски председник рекао да ће „прећи црвену линију“ и изазвати „судњи дан“.

Његове безбедносне службе су украјинском председнику Володимиру Зеленском рекли да постоји „веома висок“ ризик да би Русија могла да употреби тактичко нуклеарно оружје. Путин је упозорио да ако западне силе угрозе „интегритет“ руске територије, онда ћемо „свакако употребити сва средства која су нам на располагању“, додајући: „Ово није блеф“.

Макрон је 12. октобра у интервјуу рекао да Француска „очигледно“ неће употребити нуклеарно оружје као одговор на руски нуклеарни напад на Украјину. „Француска има нуклеарну доктрину која је заснована на виталним интересима земље и која је јасно дефинисана. То не би било у питању да је дошло до нуклеарног балистичког напада у Украјини или у региону“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке