Свет

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Требало је да се догоди пре

Уједињење Русије и Донбаса требало је да се догоди раније, тада би можда били избегнути губици, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

– Што се тиче 2014. године – лако је бити паметан кад је све прошло, али ми смо тада полазили од тога да ће, можда, бити могуће постићи договор и да ће Луганск и Доњецк у оквиру споразума, Минских споразума ипак успети некако да се уједине са Украјином. Искрено смо ишли на то. Међутим, нисмо до краја осећали расположење људи. Није било могуће да се у потпуности разуме шта се тамо дешава. Али сада је, вероватно, постало очигледно да је уједињење (Донбаса и Русије) требало да се догоди раније. Можда у том случају не би било толико жртава међу цивилима, можда не би погинуло толико деце – рекао је руски лидер на састанку са мајкама војника који учествују у специјалној војној операцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о учесницима специјалне војне операције, Путин је рекао да се они не деле на засебне касте и националности, него помажу једни другима.

– Сви су једнаки, сви једнима другима помажу и схватају да од те помоћи и подршке зависи њихов живот. То је веома важно – истакао је руски лидер.

Путин је рекао да “Русија не ратује са Украјинцима, него са онима који их користе као топовско месо.”

– Ми се боримо против оних који их снабдевају и који све то плаћају. У ствари их користе као топовско месо. Говорим без икаквог претеривања. Тамо не маре за губитке, уопште се не обазиру на то. А оне, за које сматрају да се понашају како не треба, стрељају пред стројем. Тамо је потпуно другачији борбени дух. То још једном потврђује да имамо посла са неонацистичким покретом, без претеривања – рекао је Путин.

– Русија осећа да ради праву ствар штитећи Донбас – нагласио је Путин.

– А као што сте исправно рекли, ми треба да остваримо своје циљеве. И ми ћемо их остварити, у то нема никакве сумње – поручио је Путин. Противници Русије делују у информационом простору како би обезвредили акције руских војника који штите Донбас, Запорожје и Херсон, рекао је Путин.

– У информационој сфери такође постоји противник – када кажете да покушавају да некога убеде у нешто, да убаце неке лажне информације, да подстакну на неке акције. На какве акције они подстичу? На деструктивне акције које ће поништити, дискредитовати то због чега је ваш син погинуо – рекао је руски лидер, обраћајући се мајци војника који је погинуо током специјалне војне операције.

– Ето због чега се то ради – да се обезвреди оно што наши момци раде и да се обезвреди наш, по мом мишљењу, веома племенит порив да заштитимо наш народ у Донбасу, Запорожју и Херсону – додао је Путин. Референдуми о уласку Доњецке, Луганске, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра.

На основу 100 одсто обрађеног материјала у Доњецкој области је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у Луганској 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Извор: Srbija Danas

Ознаке