Србија

РАКЕТНА БРИГАДА СРБИЈЕ НА ДЕЖУРСТВУ! Командант изнео детаље

Фото: Јутјуб

Командант 250. ракетне бригаде за провваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић изјавио је да од тренутка када је кинески систем ФК-3 приказан јавности, „он је оперативно употебљив“.

„Наше јединице наоружане ФК-3 ушле су у систем контроле и заштите суверенитета ваздушног простора, што значи да је техника исправна и функционална, а да људи имају потребан ниво обучености за успешно руковање и употребу система“, рекао је Јанковић, за данашњу Политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је прецизиро да су „до набавке ФК-3 наши системи имали максимални домет од 20 до 25 километра, а сад имамо вишаканални систем који уништава циљеве на даљинама до 100 километара“.

„Осим тога, овај систем има могућност да гађа и пројектиле ваздух-земља“, рекао је Јанковић.

Говорећи о руском систему Панцир С-1, који такође има Војска Србије, он је навео да је „посебно дизајниран за циљеве изузетно малих димензија и одразне површине и циљеве великих брзина“.

Према његовим речима, последњу деценију и по у ваздухопловном смислу, у свету, обележила је употреба беспилотних летилица.

„Последни искорак на овом пољу јесте развој мини-дронова, а посебно такозваних дронова-камиказа који су електромагнетном спектру једва видљиви, прецизни и убојити“, рекао је Јанковић.

 

Извор: Данас