Свет

РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН: Договор је постигнут

У грађанском рату у Етиопији постигнут је договор. Обе стране пристале да прекину непријатељства након две године борби.

Афричка унија (АУ) назвала је то новом „зором“, наводи новинска агенција АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рат између етиопске владе и снага северног Тиграја изазвао је тешку хуманитарну кризу.

Према подацима Светске здравствене организације, скоро 90% Тиграјана треба помоћ у храни. Отприлике трећина деце у региону пати од неухрањености.

Обе стране пристале су на план разоружања, као и несметан приступ хуманитарним залихама, рекао је бивши нигеријски председник Олусегун Обасанџо, који је посредовао у разговорима.

Он је рекао да је споразум само почетак мировног процеса у Етиопији.

Говорећи након саопштења, представници Тиграја су рекли да се надају да ће две стране поштовати договор, преноси агенција Ројтерс.

Они су такође рекли да чињеница да је постигнут споразум показује да су обе стране спремне да пронађу миран пут напред, наводи Ројтерс.

Министар спољних послова земље у којој се воде разговори – Јужне Африке – такође је апеловао на обе стране да се држе договора. Наленди Пандор је упозорио да „у рату нема победника“.

УН су саопштиле да подржавају пут ка миру:

„Ово је прилика да се зацрта нови курс. Младићи и девојке који су мобилисани да се боре сада ће имати прилику да се врате својим домовима и својим породицама“, рекла је Хана Серва Тете, специјални изасланик тела за Рог Африке.

Извор: Танјуг

Ознаке