Православље

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Ево да ли жена сме да уђе у цркву док има циклус

Веровање да је жена нечиста током месечног циклуса и да јој је тада забрањено да улази у цркву датира још из најранијих дана. Кад прођете поред цркве и приметите да је у току венчање или крштење, већином ћете приметити и групу жена које стоје испред.

Већина одмах зна о чему се ради – те жене тренутно имају менструални циклус. Веровање да је жена нечиста током месечног циклуса и да јој је тада забрањено да улази у цркву датира још из најранијих дана. Тада улошци нису постојали, па се женама крв сливала низ ноге. У том периоду, вернице су избегавале да одлазе у храм како га не би испрљале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, данас када постоји толико хигијенских средстава које ово спречавају, већина људи и даље верује да је жени која има менструални цилклус забрањен улазак у храм. То веровање се преноси са колена на колено и врло је распрострањено, иако је у питању чиста заблуда.

Сам патријарх Павле покушао је да искорени ову заблуду и објасни верницама да током “оних дана” не треба да избегавају одлазак у цркву. Разлог је прост – Бог је жени подарио тело које функционише тако. Менструација је једноставно нормалан део женског тела, а оно што нам је Бог подарио, никако не може да буде нешто што нас прља или чини неподобним за одлазак у свети храм.

Такође, Свети Григорије, чудотворац из трећег века је још одавно покушао да одврати вернике од ове заблуде: “Женама не треба бранити да улазе у храм у периоду када имају месечни период, јер дејство које наша природа пројављује на нашем телу не може се сматрати грешним“, записао је Свети Григорије.

Свети Дионисије, епископ из Атине који је живео у 1. веку, одавно је рекао да ако су жене верне и побожне, неће се усудити нити да приступе Светој трпези, нити да приме Тело и Крв Христову (причесте се), јер за овај тренутак човек мора да буде чист и телом и душом.

Са друге стране, Свети Григорије се са овим ставом никада није сложио: “Није исправно жену или девојку која има менструацију лишити светог причешћа јер се месечни циклус не дешава њеном вољом. Сви знамо за догађај о крвоточивој жени који је описан у јеванђељу. Жена која је дуго година патила од болести течења крви, понизно се приближава Господу Христу, дотиче руб његове одеће и истог тренутка бива излечена.

 

Извор: Стил