Свет

РУСИ ПРОМЕНИЛИ ТАКТИКУ, КИЈЕВ НА КОЛЕНИМА У МРАКУ И БЕЗ ВОДЕ!

Након једног од најјачих напада које је претрпео Кијев становници су већински остали без воде и струје.

Украјина је претрпела масовне нестанке струје, а снабдевање водом великих делова Кијева прекинуто је у понедељак након још једног таласа руских ракетних напада на кључну инфраструктуру, преноси британски Гардијан најновије податке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни рекао је на Телеграму да је Русија лансирала 55 крстарећих ракета и десетине друге муниције на „цивилне циљеве“ широм земље, неколико дана након што је Русија окривила Украјину за нападе дроновима на њену флоту у Црно море. Алексиј Арестович , саветник украјинског председника, назвао је јучерашње бомбардовање „једном од најмасовнијих гранатирања наше територије од стране војске Руске Федерације“ рано у уторак.

Али он је на истој платформи приметио да захваљујући побољшаној противваздушној одбрани „уништење није толико критично колико би могло бити“. Иако је војска саопштила да су многе ракете оборене, премијер Денис Шмихал је рекао да су удари и даље изазвали нестанке струје у „стотинама“ области у седам украјинских региона.

У западном Кијеву, извештач АФП-а видео је више од 100 људи са празним пластичним флашама и контејнерима како чекају да узму воду са фонтане у парку. „Уместо да се бори на бојном пољу, Русија се бори против цивила“, написао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру . Оштећена украјинска енергетска инфраструктура биће поправљена опремом из 12 земаља, рекао је Кулеба у одвојеном саопштењу.

Руска војска је потврдила да је извела нападе крстарећим ракетама и рекла да су сви погодили своје предвиђене циљеве. У Молдавији, влада је саопштила да је руска ракета коју је оборила украјинска противваздушна одбрана пала у северно село Наславча, али да није било повређених.

Споразум о пшеници суспендован
Русија не завршава своје учешће у споразуму о извозу преко потребног украјинског жита кроз црноморске луке, већ га суспендује, изјавио је у понедељак руски председник Владимир Путин. То је била прва Путинова изјава на ту тему откако је Москва у суботу објавила да замрзава учешће у споразуму о Црном мору уз посредовање Уједињених нација након, како је рекла, великог напада украјинских дронова на њену флоту на Криму.

„Не кажемо да престајемо да учествујемо у овој операцији. Не. Кажемо да је суспендујемо“, рекао је Путин на телевизијској конференцији за новинаре.

Путин је рекао да су украјински дронови користили исте коридоре које користе житни бродови. И тиме су створили претњу како нашим бродовима који морају да обезбеде безбедан извоз жита, тако и цивилним бродовима који се тиме баве“, рекао је он. Кијев није преузео одговорност за напад. „Украјина мора да гарантује да неће бити претње за цивилне бродове или руске бродове за снабдевање“, рекао је Путин, напомињући да је према условима споразума Русија одговорна за безбедност.

80 одсто Кијева без воде
Русија је у понедељак покренула свеобухватни напад на инфраструктуру у различитим деловима Украјине, остављајући 80 одсто главног града Кијева без воде и око 350.000 домова без струје. Украјинска војска известила је да је „више од 50 крстарећих пројектила” слетело у Украјину, два дана након што је Москва оптужила Кијев да је беспилотним летелицама напао своју флоту у Црном мору.

Руско Министарство одбране саопштило је да су „сви циљеви погођени“. Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у понедељак увече да је телефоном разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом и захвалио му на испоруци противваздушног наоружања, које, међутим, није могло да пресретне све руске ракете.

„Морамо да поставимо противваздушни штит изнад Украјине“, написао је он на Твитеру.

У Кијеву, где су новинари АФП чули најмање пет експлозија рано у понедељак, „80 одсто становништва“ је без воде, објавио је градоначелник Виталиј Кличко на Телеграму , додајући да је „350.000 домаћинстава без струје“. Премијер Денис Шмихал рекао је да су „ракете и дронови гађали десет подручја, оштетивши 18 зграда, углавном повезаних на енергетски систем“. „Стотине места“ је остало без струје „у седам украјинских региона“, додао је он.

Ови нови свеопшти напади долазе када је Москва током викенда објавила да више неће учествовати у договору о извозу виталног украјинског жита у свет. Председник Зеленски је, након разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом , рекао да је његова земља одлучна да „у будућности буде гарант глобалне прехрамбене сигурности“ и да настави извоз житарица.

„Разговарао сам са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. Потврдио сам да ће се Украјина залагати за споразум о извозу житарица“, написао је Зеленски на Твитеру.

 

 

Извор: Мондо