Свет

РУСИ СЕ ИПАК НЕ ПОВЛАЧЕ! Очекују се жестоке уличне борбе у Херсону

У Кијеву тврде да је наводно повлачење руских трупа из града на југу Украјине заправо трик и да евакуација цивила указује на припреме за одбрану

Битка за Херсонску област, украјинску јужну покрајину коју је Русија припојила после референдума чије резултате западне земље не признају, још је велика енигма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борба за сам град Херсон, који је пре рата имао око 300.000 становника, још није почела, иако се све више најављује, а руске снаге последњих недеља ужурбано евакуишу цивиле док се и даље спекулише и о повлачењу руских трупа с десне обале Дњепра.

Велика пљачка

Ројтерс је пренео саопштење украјинске војске у коме се наводи да се руске снаге „пресвлаче у цивилну одећу и окупирају куће цивила, па се утврђују и припремају за уличне борбе“.

У Кијеву тврде да не верују Русима који сугеришу да се повлаче. Украјински војни обавештајци наводе да се у Херсону одвија „велика пљачка“.

– У насељима на десној обали Дњепра одвија се велика пљачка. Конкретно, у дистрикту Берислав, окупатори пљачкају приватне куће, продавнице и складишта. Имовина електране у Бериславу (машине, опрема, уређаји, репроматеријал) потпуно је опљачкана, објавили су обавештајци.

Наталија Хумењук, портпаролка јужног сектора украјинских снага, упозорава да Руси вероватно „покушавају да створе илузију да их нема како би намамили украјинске снаге у оближња насеља, а насеља су обично места где се одвијају тешке уличне борбе“.

Кирил Стремоусов, један од проруских челника Херсонске области, на свом Телеграм каналу рекао је како је ситуација „непромењена дуж целе линије фронта“. Он је објавио да украјинске снаге гомилају трупе у близини Херсона.

Ухапшени специјалци

Агенција РИА пренела је да су руске трупе у Херсону ухапсиле девет особа за које тврде да се ради о украјинским специјалцима који су планирали саботаже. – Активности групе за саботажу и извиђање, чији задатак је био извођење терористичких напада на високорангиране припаднике војно-цивилне администрације Херсона, пресретнуте су и заустављене, наводи се у саопштењу Федералне службе безбедности.

ФСБ је објавио да је код ухапшених пронађено пет килограма пластичног експлозива, електрични детонатори, пет бомби, ручно наоружање, специјална опрема за извиђање.

УКРАТКО

– Џејк Саливен, саветник Џозефа Бајдена, потврдио је да су отворени канали за комуникацију Вашингтона и Москве

– У Кијеву је потврђено да је у региону Харкова погинуо Тимоти Грифин, Њујорчанин који је био део међународне бригаде

– Северна Кореја је поновила да не продаје оружје Русији као и да не намерава да то учини – Део украјинске православне цркве најавио је да ће верницима дозволити да ове године славе Божић 25. децембра

– Русија је ослободила 30 украјинских војника заробљеник на Змијском острву на почетку рата

Руси се убрзано утврђују

„Змајеви зуби“ заустављају офанзиву

У последњем саопштењу британског министарства одбране о ситуацији у Украјини наводи се да се руске трупе утврђују око Маријупоља, Херсона и Запорожја. Наводно, руске снаге граде објекте у облику пирамида, такозване змајеве зубе.

У питању су бетонске конструкције за спречавање продора оклопних и механизованих украјинских снага.

 

 

Извор: Курир

Ознаке