Свет

РУСИ У СТРАХУ,ПУТИН НЕМА НАМЕРУ ДА ПОТПИШЕ! Сваког тренутка може да почне поново

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је 28. октобра известио да су циљеви руске војне обавезе испуњени. Председник Владимир Путин је 31. октобра рекао да је делимична мобилизација завршена — и да ће „разговарати са адвокатима“ да сазна да ли је потребан декрет о „демобилизацији“ да би се ово озваничило.

Сада Кремљ цитира правна мишљења да такав декрет није неопходан. Али заговорници људских права су забринути: мисле да је Путинов ранији декрет о мобилизацији, потписан 21. септембра, и даље на снази, пише сајт „Медуза“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прес секретар Кремља Дмитриј Песков рекао је на брифингу да није потребан никакав председнички декрет да би се окончала „делимична мобилизација Русије“. Мобилизација је почела у Русији 21. септембра, председниковим декретом о мобилизацији који, како неки брину, и даље остаје на снази, упркос тврдњама о супротном.

Новинари су на брифингу покушали да добију одговоре на заједничку забринутост да би још један декрет могао да буде неопходан за легално окончање мобилизације.

– Обавештавамо вас да нема потребе за декретом; о томе имамо мишљење Државноправне дирекције кабинета председника. Сходно томе, делимична мобилизација је завршена и тачка. Министарство одбране је послало одговарајуће телеграме регистрима, да престану са слањем позива и тако даље – рекао је портпарол Кремља.

Одговарајући на накнадно питање о могућности нове рунде нацрта ако остане на снази садашњи декрет о мобилизацији, Песков је одговорио да је указом од 21. септембра прецизиран циљ „до 300.000 људи; дакле, та уредба је испуњена“.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је 28. октобра известио да је постигао овај циљ. 31. октобра Министарство одбране је саопштило да више неће бити бити издати или послати позиви. Истог дана, председник Путин је рекао да ће „разговарати са адвокатима“ да сазна да ли је потребан други декрет за окончање мобилизације.

Према речима уредника „Медузе“ Кевина Ротрока, могуће су нове регрутације без формалних препрека.

„Значи то је то. После ‘консултација са адвокатима’, Путин *неће* издати извршну наредбу о окончању руског закона о мобилизацији, каже његов портпарол. Очигледно, то значи да војска може поново да почне да регрутује људе без формалне гужве. (И никога не мора да враћа кући“, навео је он на Твитеру.

Павел Чиков, адвокат и оснивач Међународне групе за људска права Агора, објавио је правно мишљење о статусу тренутне мобилизације Русије.

Чиков истиче, између осталог, да циљни број људи који ће бити регрутовани према Путиновом указу остаје тајан. Извештаји и саопштења за јавност Шојгуа и Министарства одбране (у којима се помиње циљни број од 300.000) нису правно обавезујући. У међувремену, неки извори инсистирају да је стварни број људи које жели Путин да мобилише наведен у поверљивом параграфу и да износи 1.200.000.

У руском закону нема концепта „демобилизације“ као супротности „мобилизацији“. То значи да, једном декретом, мобилизација остаје на снази све док се не остваре њени циљеви, или док не нестане војна претња која је оправдавала мобилизацију.

Чиков истиче да је, пошто се „специјална операција” наставља, а циљни број војних обвезника остаје, де јуре, непознат, рано је говорити о испуњавању услова за „демобилизацију” садржаних у указу од 21. септембра.

Путин свакако има моћ да изда још један указ, каже Чиков. Али декрет којим се окончава мобилизација аутоматски би вратио уговорним војницима право на отпуштање, које они губе мобилизацијом.

– Не видимо да неко тражи своје право на отпуштање у руској уговорној војсци. Иако би декрет о „демобилизацији“ могао да смањи тензије у руском друштву, Путин очигледно нема намеру да потпише такав налог – закључује Чиков.

 

Извор: Блиц