Свет

РУСИЈА И АМЕРИКА ПРЕГОВАРАЈУ О КРАЈУ РАТА? Ево када је могуће да се сукоб оконча

Москва и Вашингтон воде тајне разговоре о примирју између Кијева и Москве, а руско повлачење из Херсона било је део договора. Преговоре води саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан, који је изненада посетио Кијев и тражио од Зеленског да започне разговоре с Путином

Руси и Американци изгледа желе да окончају рат у Украјини. Према писању америчких медија, две велике силе тајно преговарају о завршетку украјинског конфликта, а руско повлачење из Херсона део је њиховог договора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе сведочи и прошлонедељна изненадна посета Кијеву саветника за националну безбедност председника САД Џејка Саливена, који је тражио од украјинског председника Володимира Зеленског да пристане на преговоре са Москвом.

Примирје на зиму?
Амерички медији, међу којима „Вол стрит џурнал“, „Вашингтон пост“ и НБЦ, објавили су да Москва и Вашингтон увелико воде разговоре о постизању примирја у Украјини како би избегли даљу ескалацију насиља и преливање конфликта на друге земље. Позивајући се на неименоване изворе из администрације председника САД Џоа Бајдена, они пишу да је Саливан у контакту са Јуријем Ушаковим, саветником за спољну политику руског лидера Владимира Путина, и шефом руског савета безбедности Николајем Патрушевим.

Ердоган медијатор
Медијатор разговора између Кијева и Москве могао би да буде турски председник Реџеп Тајип Ердоган

Извори из Вашингтона
– Џејк Саливан је због тога изненада, 4. новембра, отишао у Кијев, где је Зеленског покушао да наговори на преговоре о крају рата. Саливан је испитао терен за преговоре, за које бисмо волели да се догоде што пре – казали су ти извори.

Они су открили да је Саливан рекао Зеленском да би Украјина имала више предности уколико би објавила да је спремна за преговоре са Москвом.

– Иако Саливан ни на шта није приморавао Зеленског, рекао му је да би за Запад било лакше да настави да му пружа подршку уколико он прикаже да је вољан за дипломатско окончање сукоба – казао је тај извор, додавши да је након Саливанове посете, у уторак, Зеленски јавно рекао да је рад да започне преговоре и да их никад није одбијао.

Кремљ неће да коментарише
Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио је да коментарише писање америчких медија о преговорима о окончању рата у Украјини.

– Немам шта да кажем о томе. Понављам, постоје неки истинити извештаји, али у већини случајева извештаји су засновани на спекулацијама – изјавио је Песков.

Медији у САД наводе да Вашингтон мисли да ни Москва ни Кијев не могу да постигну своје циљеве, те да би зима била добар термин за разговоре.

– Медијатор тих разговора могао би да буде турски председник Реџеп Тајип Ердоган – изјавили су извори из Вашингтона.

Према њиховим речима, повлачење руских снага из Херсона (прочитајте текст са стране) било је договор у склопу преговора Москве и Вашингтона.

– Русија уопште није била угрожена украјинском офанзивом на Херсон. Договор је заправо био да Руси задрже копнени коридор до Крима у Херсонској области, а да заузврат напусте леву обалу Дњепра и град Херсон – казали су ти извори.

Ништа на брзину
Западни медији пишу да и лидери других НАТО држава незванично разговарају о могућим условима за крај рата у Украјини. Ту су, међутим, мишљења подељена. Поједине државе мисле да би рат требало да траје док Русија не капитулира, док француски председник Емануел Макрон већ дуго заговара преговоре између Москве и Кијева. С друге стране, Немачка се јавно не изјашњава о томе, али је заправо најзаинтересованија држава у Европи за окончање украјинског сукоба.

– Расте притисак на Зеленског, који је донео закон о томе да нема преговора са Русијом док је Путин на њеном челу, да ипак крене у преговоре. Западни лидери га стално подсећају да замор од Украјине расте, те да и он добро зна да би без стране помоћи рат био одавно готов – у корист Русије. Зато би и за њега примирје у овом тренутку било спас – пише америчка штампа.

Како медији у САД додају, нико не очекује да би нека врста договора могла да уследи брзо.

– Зеленском је потребан неки успех на терену да у преговоре не би ушао као поражена страна, а Путину су потребне озбиљне писане гаранције да би постигао циљеве због којих је ушао у рат – закључују амерички медији.

 

Извор: Информер