Свет

РУСИЈА ЈЕ СВОЈЕ ОРУЖЈЕ ПРЕБАЦИЛА У БЕЛОРУСИЈУ!

Да коначно је и потврђено да је Русија у Белорусију пребацила хиперзвучне ракете 9-А-7660 Кинжал (НАТО ознаке Кх-47М2). Потврда је дошла после уочавања тих ракета на руским борбеним авионима МиГ-31 који су стационирани у Белорусији са чиме је најављено да ратна епизода у Украјини ни издалека није готова, као што неки мисле.

Наиме, Русија је од почетка рата у Украјини два пута у централној и западној Украјини извела нападе хиперзвучним ракетама типа Кинжал. У оба наврата ракете су биле лансиране из дубине руске територије, а сад по први пут ракете су примакнуте све ближе Украјини, што у Кијеву ствара нервозу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако да Русија сад бар и изванично не крије да су ракете кинжал ситгле у Белорусију са чиме је улог о овој игри постао још већи.

Иначе 16. октобра у преподневним часовима на небу изнад белоруске престонице Минск појавило се неколико ловаца МиГ-31 који су направили 20-то минутни лет над градом. То је на Западу изазвало панику да се ради о авионима носачима хиперзвучних крстарећих ракета И да је у питању верзија МиГ-31К. Наравно, кинжала на миговима није било и авиони су се вратили у базу Мачулишчи где се на аеродрому налази 50. мешовита авијацијска база и главни штаб ПВО Белорусије.

Неформално је потврђено да 6 ловаца МиГ-31 патролира и на небу Белорусије. Западни медији наводили су да је у питању верзија МИГ-31К која носи хиперзвучне ракете типа Кинжал, али до сад ни на једном снимку, па ни оном изнад Минска се није могло са сигурношћу рећи да ти авиони носе хиперзвучне ракете.

Наредних неколико дана база је постала сфера интересовања како војних-шпијунских сателита, тако и комерцијалних. На објављеним снимцима се могло видети да су на стајанкама четири МИГ-31, али оно што се није могло видети било је да ли на авионима има хиперзвучних ракета типа Кижал.

И НАТО пакт није седео скрштених руку, и није часио часа него је уз границу са Белорусијом послао извиђачке авионе који су осматрали са територије Пољске дешавања унутар Белорусије, са посебним освртом на причу о МиГ-31 који су наоружани Кинжалима.

А, онда како то бива у целу причу укључују се препоштении и праводљубиви британски медији који почињу да спинују причу.

Управо у британским таблоидима појавили су се сателитски снимци з белоруске војне базе Мачулишчи, што је као међу британским обавештајицма је био аларм за узбуну, а још више међу британским таблоидима после открића руских борбених авиона МиГ-31 који су наоружани хиперзвучним крастарећим ракетама 9-А-7660 Кинжал (Кх-47М2).

Британски медији су то квалификовали као директну претњу острву која прети из правца Белорусије.

Таблоид „Дејли Стар“ (Тхе Даилy Стар) наводи да су ови авиони примећени у Белорусији, на око 1.770 километара удаљености од Велике Британије, што значи да би могли да „добаце“ до њене територије после лансирања. Војни стручњаци то тумаче као претњу и опомену Великој Британији јер се ови авиони са „Кинжал“ ракетама налазе на дистанци која не одговара Великој Британији.

Тхе Сун је објавио чланак под насловом „Руска ракета Кинжал на нуклеарни погон на удаљености од удара на Лондон у језивом упозорењу Западу“. У тексту се наводи да је Кремљ преместио ракете, како би претио Великој Британији.

Према британским обавештајним подацима, смртоносно оружје је пребачено око 1.770 километара од Лондона. Министарство одбране објавило исто ажурирану информацију са сликом снимљеном на аеродрому око осам миља (око 10 км) јужно од белоруске престонице Минска.

Овај британски таблоид напомиње да је свемирски сателит забележио присуство два ударна МиГ-31К на аеродрому а да су „у близини налази ракетни контејнер дужине седам метара“.

Тхе Сун подсећа да „Кинжал“ може да лети 12 пута брже од брзине звука, да је лансирање ракете готово немогуће открити, као што не постоји начин да се ове ракете пресретну системима ПВО са којима располаже Велика Британија. Сада ће руски „Кинжали” моћи брже да стигну до Лондона – „за око 9 минута”.

И на томе се све зваршило. Британски медији су спекулисали, Украјина страховала, а Руси коначно не јавно већ посредно преко фотографија обелоданили да су у Белорусију стигле хиперзвучне ракете Кинажл са чиме су унели још већ зебњу међу Украјинце и подгрејали сумње о скором отварању северног фронта.

Оно што је у овој прилици интересантно јесте да Русија пред почетак напада на Украјину 9. фебруара 2022 пребацила ракете Кинжал и МиГ-31 на аеродром Чакаловск у Калињинградској области, а исти сценарио је поновила и у августу ове године, а чиме је много била ближа од Белорусије.

Упркос томе Русија је сагу са МиГ-31 наставила да подгрејава када је 27. октобра званично по први пут од почетка рата у Украјини Министарство одбране Руске Федерације путем свог телевизијског канала ТВ Звезда објавило је кратак снимак у коме наводе да је борбени авион МИГ-31БМ кориштен у ваздушним операцијама над Украјином.

Иначе и раније су долазиле информације да су ови борбени авиони кориштени у рату у Украјини, пре свега као носачи хиперзвучних ракета Кинжал и то у два наврата. Последњи пут се спомињала њихова употреба на небу изнад Белгородске области.

У фокусу приче био је пилот који се представио под именом Александар, а који је у камере руске ТВ Звезда док је стајао испред свог ловца МиГ-31БМ рекао да је пре извесног времена оборио украјински СУ-24 са далекометним ракетама ваздух-ваздух, највероватније Р-37 које се иначе виде закачене испод крила МиГ-31.

Руски медији сугеришу да је у питању украјински извиђач СУ-24МР који је недавно обрен изнад Полтавске области, а који је кориштен за откривање радарских локација и локација ПВО у Белгородској области како би МиГ-29 и СУ-27 лансирали противрадарске ракете типа ХАРМ.

Иначе овде треба додати и да једна од верзија приче каже да је кривац за обарање овог СУ-24МР, СУ-27 и МиГ-29 и ПВО систем дугог домета С-300В4.

Такође на снимку се осим Р-37 и Р-77 виде и три ракете ваздух-ваздух Р-73 намењен за блиску ваздушни борбу. Авиони су како је наведено полетели из Балбека на Криму, где су премештени почетком октобра месеца.

 

Извор: Курир