Русија

„РУСИЈА ПОЛАКО ГУБИ РАТ, ПУТИН НАПРАВИО НЕКОЛИКО ВЕЛИКИХ ГРЕШАКА“

Русија „полако губи“ у сукобу са Украјином, каже британски министар одбране Бен Волас.

Волас је то рекао током посете генералног секретара НАТО, Јенса Столтенберга, украјинским војницима који пролазе обуку Интерфлекс у војном кампу Лид у енглеској округу Кент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да ће Британија, пошто је зима одмах иза угла, повећати своју подршку украјинским војницима, укључујући испоруку додатних 12.000 комплета за спавање за хладно време.

– То показује нашу посвећеност да осигурамо да украјински војник буде добро обучен, добро опремљен и да му се да најбоља могућа шанса да се бори и одређује сопствену будућност – рекао је Волас.

Русија је у среду, 9. новембра, издала наређење да њена војска напусти Херсон, једину регионалну престоницу над којом је преузела контролу од почетка инвазије у фебруару.

Суочени са успешном украјинском контраофанзивом, повлачење представља велики корак назад за Москву.

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, сложио се са оценом Воласа, рекавши да је Владимир Путин направио „неколико великих грешака када је Русија извршила инвазију на Украјину“.

– Једно је било потценити Украјинце – њихову храброст, њихову посвећеност да се боре и заштите своју земљу. Друга грешка коју је направио је потцењивање НАТО савезника, партнера, у нашој способности да подржимо Украјину колико год буде потребно – изјавио је Столтенберг.

Иницијатива за подршку Оружаним снагама Украјине зове се „Операција Интерфлекс“, коју води Велика Британија.

Г. Волас је рекао војницима које је срео да ће Британија наставити да подржава Кијев и да га неће обесхрабрити забринутост због руске одмазде.

– Наравно, Русији се не свиђа чињеница да се Уједињено Краљевство бори против ње. Ми се залажемо за вредности слободе, демократије и људских права, али то нас неће одбити – подвукао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке