Русија Србија

РУСИЈА СЕ ОГЛАСИЛА: Запад отворено гура ситуацију ка директном сукобу. Приштина намерно ескалира тензије

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реаговала је поводом кризне ситуације на Косову и Метохији.

Званично саопштење објављено је на сајту Министарсва, а преносимо га у целости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Алармирани смо заоштравањем ситуације око Косова, где такозване приштинске “власти“ поново намерно ескалирају тензије – уз саучешће или чак директну подршку својих покровитеља у лику Вашингтона и његових европских савезника. Без икаквих ефективних корака да се стане на крај провокацијама радикала косовских Албанаца, западњаци отворено гурају ситуацију ка директном сукобу.

Заузврат, Београд доследно показује конструктиван приступ, позива на решавање новонасталих питања кроз дијалог и спровођење постојећих споразума. Мирни митинг у Косовској Митровици 6. новембра потврдио је масовну подршку народа овој линији српског руководства. Истовремено, сматрамо повлачење косовских Срба из регионалних структура, укључујући полицију, као доказ њихове неспремности да буду саучесници у злочиначком курсу тзв. косовских “власти“ над српским становништвом, који је и протеран из своје родне земље етничким чишћењем.

Још једно заоштравање дешава се у условима када Европска унија, којој је Генерална скупштина УН дала улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине, заправо остаје равнодушна, не жели или не може да деблокира процес.

Полазимо од апсолутног приоритета Косовара да испуне своје обавезе, утврђене уз учешће ЕУ, пре свега у смислу стварања Заједнице српских општина са пуним извршним овлашћењима као вид заштите права и слобода локалних Срба, а у заправо, фактор њиховог физичког опстанка.

Као и до сада, не видимо алтернативу постизању од стране Београда и Приштине одрживог и обострано прихватљивог решења заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, које мора нужно бити у складу са међународним правом и бити одобрено од стране Савета безбедности УН – навела је Захарова.

Извор: Новости