Свет

РУСИЈИ ПРЕТИ КОЛАПС ЗБОГ РАТА? Пућуће тотално, а једна ствар ће их посебно докрајчити

Институт за проучавање рата у најновијем извештају истиче да ће Русија имати велике финансијске проблеме због исплате војника који се боре у Украјини.

Напори на јачању војске Русије у комбинацији са западним санкцијама имају дугорочне негативне ефекте на руску економију, пише Институт за проучавање рата (ИСВ) у својој новој дневној анализи, додајући да је то управо оно што је раније предвидео.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Институт напомиње да су финансијски стручњаци рекли Ројтерсу да ће се Кремљ суочити са буџетским дефицитом који ће „исцрпити резерве Москве на најнижи ниво у годинама“ због пројектованог смањења прихода од енергије, као и санкција и трошкова руске мобилизације.

Русији прете велики финансијски проблеми због исплата војницима
Један финансијски стручњак је предвидео да би исплате мобилисаним Русима, укључујући социјална давања, могле да коштају Кремљ између 900 милијарди рубаља и три билиона рубаља што је између 14,6 милијарди и 32,3 милијарде еура у наредних шест месеци. Ова цифра не укључује исплате другим војницима као што су БАРС (резервисти), добровољачки батаљони и дугорочна обавеза плаћања војника по уговору, добровољаца и невојних специјалиста који су прешли на окупиране територије, као и плаћеника који се боре за Русију.

ИСВ је раније проценио да један добровољачки батаљон од 400 војника кошта Русију најмање 1,2 милиона долара месечно, не рачунајући бонусе за регрутацију и специјална плаћања за војна достигнућа. Кремљ се и даље у великој мери ослања на финансијске подстицаје за Русе да се боре у Украјини, што ће вероватно наставити да оптерећује руску економију деценијама, пише Институт за проучавање рата.

Руски званичници су обећали плате добровољцима и мобилисаним мушкарцима које су биле више него двоструко веће од просечне плате руских цивила пре и током руске инвазије на Украјину. Кремљ покушава да пребаци део војне потрошње на руске федералне ентитете, али је вероватно да ће ускоро морати да допре до већег износа у федерални буџет. Кремљ се, примећује ИСВ, већ суочава са изазовима у испоруци обећане надокнаде и изазовима који повећавају социјалне тензије у руском друштву.

Путинови позиви на конкурентну руску војну индустрију раздвојени су од реалности руског ланца снабдевања и питања одбрамбене индустријске базе, пише Институт за проучавање рата.

 

 

Извор: Мондо