Русија

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОБЈАВИЛО: Најновије информације о повлачењу

ПРЕРАСПОРЕЂИВАЊЕ преко реке Дњепар завршено је без губитака живота или опреме, навели су руски званичници.

Руске снаге су завршиле премештај на леву обалу реке Дњепар у Херсонској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маневар је завршен у петак рано ујутро, наводи се у саопштењу.

Министарство одбране РФ је негирало извештаје да је војна опрема напуштена током процеса, или да је Москва претрпела жртве током повлачења.

– Руске јединице су заузеле припремљене одбрамбене линије и положаје – саопштило је руско мМинистарство одбране.

– Није дозвољен губитак људства, наоружања, возила или материјала руских снага. Свим цивилима који су желели да напусте десну обалу Херсонске области пружена је помоћ – саопштило је руско Министарство одбране.

У саопштењу се тврди да су украјинске трупе покушале да артиљеријском ватром ометају кретање цивила преко реке, али то нису успеле.

Русија је пресрела 28 ракета испаљених из лансера ХИМАРС и преусмерила пет других путем електронских противмера, наводи се у саопштењу.

Руска артиљерија и авиони одвратили су украјинске јединице од затварања јаза са реком, додала је војска. Заустављени су на најмање 30 километара од речних прелаза, наводи се у саопштењу.

Министар одбране Сергеј Шојгу наредио је трупама да пређу реку у среду ујутро. Он је рекао да је тај корак предузет да се избегне непотребна погибија војника и да се заузме јачи одбрамбени положај.

Одлуком, коју су војни званичници описали као „тешку“, главни град покрајине, Херсон, био је изложен кијевским снагама.

Регионалне власти су недељама позивале становнике града да оду на безбедна места на истоку.

Русија је прошлог месеца инкорпорирала Херсонску област, након што су људи на референдуму гласали за отцепљење од Украјине и придруживање Русији.

Кијев је гласање назвао „лажним“ и обећао да ће наставити борбу док не буде заузета сва земља за коју сматра да је с правом украјинска.

 

Извор: Новости.рс