Свет

САД И РУСИЈА ПОСТИГЛЕ ДОГОВОР!

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су се Русија и САД договориле у Анкари да не користе нуклеарно оружје.

Открио је да је информације од договору који су постигли шеф руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин и шеф ЦИА Вилијам Бернс добио од шефа своје (турске) обавештајне службе. И додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„По договору, ни САД ни Русија неће покушати да употреби нуклеарно оружје. И ми желимо да их `натерамо` да остану у блиском контакту и да се чешће окупљају. Новом светском рату не треба дати ни једну једину шансу“.

Заменик портпарола Стејт департмана Ведант Пател изјавио је да се у Анкари разговарало о вероватним последицама употребе нуклеарног оружја.

Бела кућа је саопштила да је састанак Бернс-Наришкин у функцији одржавања „канала комуникације“ између САД и Русије.

Нагласила је да није било никаквих преговора о нагодби поводом Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је иницијатива за преговоре потекла од америчке стране.

У јавној верзији нове америчке нуклеарне стратегије наводи се да ће након дубоке модернизације, стратешки бомбардери Б-52 остати у служби најмање до 2050. године. Биће коришћени као ваздушне платформе за лансирање савремених и напредних нуклеарних ракета дугог домета, укључујући и хиперсоничне.

Стратешки бомбардери В-21 Ридер, који су у развоју, у потпуности ће заменити тренутну флоту стелт-стратешких бомбардера В-2А Спирит. Укупно ће бити купљено најмање 100 нових авиона.

Према Стратегији, америчка авијација ће добити нове нуклеарне пројектиле способне да разарају добро утврђене и подземне објекте. Главни носилац нуклеарних бомби В61-12 биће ловац пете генерације Ф-35А. Он ће у тој улози заменити застарели Ф-15Е.

Америчка морнарица треба да добије најмање 12 стратешких ракетних подморница класе Цолумбиа које ће заменити подморнице класе Охио.
Биће опремљене ракетама Тридент ИИ које су у употреби од раних 1990-их. Биће модернизоване и са продужењем века трајања и опремљени надограђеним бојевим главама W88 Алт 370 снаге 470 килотона.

Копнене шахтне интерконтиненталне ракете Минутемент ИИИ Пентагон ће постепено заменити новим Сентинел са W87-0 и W87-1 бојевим главама. Њихов број ће држати на нивоу од 400 јединица.

Стратегија је предвидела одустајање од најамбициознијег пројекта из времена Доналда Трампа – од развоја подморничке крстареће ракете дугог домета СЛЦМ-Н.

 

Извор: Вебтрибуне