Свет

САД СВЕМИРСКИМ ТРУПАМА ИДЕ НА КИНУ И СЕВЕРНУ КОРЕЈУ! ОВО ЈЕ МЕТА

Pixabay.com

Објава о прављењу јединице свемирске команде у Индо-пацифику долази након што су тензије између Вашингтона и регионалних сила, највише Кине и Северне Кореје, порасле услед америчких провокација

Јединица америчких свемирских снага до краја недеље биће формирана под Индо-пацифичком командом. Задаци ће јој бити супротстављање Кини и рушење балистичких ракета, какве испаљује Северна Кореја

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свемир је важан
Сматрамо да је свемир сада толико важан да нам је потребно место за столом – Ченс Салцман

Америчке свемирске снаге, најновији род војске те земље, намеравају да оснују своју јединицу у Индо-пацифичком региону како би се САД што боље супротставиле Кини и Северној Кореји. Један од задатака нове јединице биће да обара балистичке пројектиле, баш онакве какве често тестира севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и да се супротстави Кини у вези са Тајваном.

Космички непријатељи
Америчка индо-пацифичка команда (ИНДОПАЦОМ) саопштила је да ће бити надлежна за нову јединицу свемирских снага САД, која би требало да буде направљена до краја ове недеље. Индопаком ће бити прва команда америчке војске која ће добити јединицу свемирских снага, формираних тек 2019.

Како је саопштено, чим нова формација буде установљена, она ће добити задатак да помогне у откривању и пресретању балистичких и крстарећих ракета, испаљених из земаља Индо-пацифичког региона. Индопаком није саопштио више детаља, али је познато да је у том региону Ким Џонг Ун само ове године извео десетине ракетних тестова.
Осим тога, један од главних задатака биће и супротстављање Кини. Иако ни у вези с тим нису саопштени детаљи, верује се да ће свемирска јединица деловати и око Тајвана, супротстављајући се наводној агресији кинеског председника Си Ђинпинга. То је потврдио и новопостављени шеф операција свемирских снага, генерал-пуковник Ченс Салцман, који је раније изјавио да ће јединица при Индопакому бити умногоме фокусирана на Пекинг.

– Сматрамо да је свемир сада толико важан да нам је потребно место за столом – рекао је Салцман.
Он је додао да Кина представља све већу претњу САД, те да је због тога од пресудне важности да се успостави јединица свемирских снага у склопу Инопакома.

Тензије у региону
Објава о прављењу јединице свемирске команде у Индо-пацифику долази након што су тензије између Вашингтона и регионалних сила, највише Кине и Северне Кореје, порасле услед америчких провокација. Пјонгјанг је испалио серију балистичких ракета након ваздухопловних војних вежби САД и Јужне Кореје, које су биле највеће досад.

Амерички званичници, такође, периодично посећују Тајван, који Пекинг сматра територијом Кине. Истовремено, ратни бродови САД често пролазе кроз Тајвански мореуз, говорећи да је то међународни пловни пут.

Ускоро ће све команде имати свемирску јединицу
Заменик шефа операција америчке свемирске команде генерал Дејвид Томпсон изјавио је да Пентагон ради на томе да интегрише тај нови род у постојеће војне формације.

– Ускоро ће свака команда, укључујући европску, америчку централну и остале, имати јединицу свемирских снага. Оне су већ сада укључене у размену обавештајних података са Украјином током сукоба са Русијом – рекао је Томпсон.

 

Извор: Информер