Свет

САД У ШОКУ: Кинези добијају битку

Кина сваким новим потезом показује да не само држи корак с америчким војним развојем, већ да има намеру и да буде и корак испред.

Према писању кинеског Соутх Цхина Морнинг Поста, кинеска војска се припрема за откривање „невидљивог“ бомбардера Х-20 који ће бити кинески одговор на амерички бомбардер нове генерације и наследника бомбардера Б-2 Спирит, дуго очекиваног Б-21 Раидера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинезима је циљ да направе авион који је способан да носи десет тона терета и прелети чак 7.660 километара без потребе за пуњењем горива у ваздуху, преноси портал Интеерестинг Енгинееринг.

Х-20 је резултат развоја кинеске авио-индустрије усредсређене на ратне авионе серије 20 (попут Ј-20) и који траје још од раних 2000-их година.

Резултат тог развоја сад би требало да буде и Х-20 бомбардер, односно моћан авион који се може сакрити од система ПВО и који је способан за масовно уништавање непријатеља.

Досадашњи извештаји су тврдили да ће нови кинески бомбардер Х-20 бити откривен до 2. децембра, односно пре америчког Б-21 Раидера, којег развија фирма Нортхроп Грумман.

Главна забринутост западних војних аналитичара је та што постоји мало знања о Х-20, посебно о његовим тачним спецификацијама, за које се тврди да се могу мерити само с америчким Раидером.

Извор: Дневник/Србија јавља