Свет

САД ЗАБИЈА НОЖ У ЛЕЂА ЕУ!? Европа урадила ово по њиховој жељи па зажалили?

Амерички председник Џо Бајден има намеру да сахрани економију ЕУ, тврде европски званичници

Они кажу да ће Вашингтон новим законом о смањењу инфлације, који ступа на снагу почетком 2023, огромним пакетом субвенција помоћи својој привреди и заштитити своје произвођаче, чиме ће сви други бити дискриминисани. То би могло да зада смртоносни ударац европској индустрији, која већ сада једва преживљава јер се под притиском Америке одрекла руског гаса и сарадње са Москвом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нефер потез
Нови амерички антиинфлациони закон обухвата 430 милијарди долара државне помоћи индустрији и подстицаје потрошачима да купују домаће производе. Тако ће, на пример, сваки Американац, који жели да купи електрични аутомобил, добити 7.500 долара уколико узме кола са батеријом произведеном у Америци, и то од минерала ископаних или рециклираних у Америци.

Званичници ЕУ кажу да тај Вашингтонов закон дискриминише европске производе и да је у супротности са међународним трговинским правилима. Осим тога Брисел страхује да ће европске фирме почети да се пресељевају преко Атлантика како би искористиле тамошње субвенције и цене енергената, које су много ниже у Америци него на Старом континенту. Европљанима је све то нарочито проблематично јер се дешава усред наводно заједничке геополитичке борбе ЕУ и САД против Русије и Кине.

Министри трговине ЕУ, који су се састали у петак због новог америчког закона, кажу да ће морати да предузму одређене кораке. Оливије Бехт, француски министар за спољну трговину, после састанка је био нарочито бесан.

– Америка даје стотине милијарди долара субвенција, од којих бар 200 милијарди нису у складу са правилима Светске трговинске организације (СТО) – казао је Бехт.

Његов колега, ирски министар трговине Лео Варадкар, каже да су САД повукле крајње нефер потез.

– Нико не жели да улази у трку субвенцијама. Међутим, оно што су САД урадиле стварно није у складу са принципима слободне трговине и фер конкуренције – казао је Варадкар.

И потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис каже да ЕУ само тражи поштене услове.

– Желимо и очекујемо да европске компаније и извозници буду третирани на исти начин у САД као што су америчке компаније и извозници третирани у Европи – истакао је Домбровскис.

Европски министри нису прецизирали шта намеравају да предузму, али им је на располагању неколико опција. Прва је подношење тужбе против Америке пред СТО, друга је увођење санкција САД, а трећа давање огромних субвенција сопственој индустрији и потрошачима. Било која од ових опција изазвала би трговински рат између Европе и Америке.

Трансатлантски рат
Међутим, чешки министар трговине Јозеф Сикела казао је да ЕУ не жели рат са Вашингтоном.

– Још се надамо да ћемо на састанку са америчком делегацијом 5. децембра решити проблем. Желимо да ЕУ буде третирана у САД као Канада и Мексико, те да буде изузета из закона о субвенцијама – рекао је Сикела.

Он је додао да би трка у давању субвенција била веома опасна.

– Победник тога могао би да буде на другом континенту, не у Европи и не у Америци – истакао је Сикела.

Ово, иначе, није први трговински сукоб ЕУ и САД. Деценијама трансатлантски партнери бију битке око субвенција произвођачима авиона, извоза челика и других ствари – од хормонски третиране говедине до продаје алкохолних пића. Међутим, ово је тренутак кад је европска економија дебело пољуљана због тога што се одрекла руског гаса да би куповала више пута скупљи амерички. Осим тога, због увођења санкција Москви, европске фирме повукле су се из Русије, изгубивши тако једно огромно тржиште.

Европа мора да штити своје интересе
Француски председник Емануел Макрон ове недеље путује у Вашингтон на разговоре о Бајденовом закону против инфлације. Министар финансија Француске Бруно ле Мер, који са Макроном заједно путује у САД, изјавио је да ће преговарати са америчким званичницима, али да Европа мора да делује како би заштитила своје економске интересе.
– Француска може тражити изузеће од неких обавеза и ограничења које намеће америчка администрација. Али право питање које себи морамо да поставимо јесте каква је глобализација пред нама. Кина фаворизује кинеску производњу, Америка фаворизује америчку производњу, па је време да Европа фаворизује европску производњу. Све европске државе морају да схвате да данас, суочени са овим америчким одлукама, морамо научити да боље штитимо и бранимо наше економске интересе – истакао је Ле Мер.

 

Извор: Информер