Србија

САДА ЈЕ ПОЗНАТО! Метеоролог најавио захлађење и КИШУ, а зна се и тачан датум када ће ПРВИ СНЕГ

Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу детаљну прогнозу за наредне дане.

– Данас претежно облачно, повремено са кишом, посебно над средишњим деловма региона где понегде може бити и обилнијих падавина. Над истоком знатно мање кише. Уследиће и захлађење уз максимуме углавном од +5 до +12 степени Целзијуса, док ће над истоком и југом бити топлије, до око +18 степени Целзијуса – написао је Чубрило и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Циклон ће сутра слабити и одмицати на јуогисток, али ће се све до уторка задржати умерено до знатно облачно и прохладно време понегде уз слабу кишу. Дневни максимум од +8 до +13, а на југу око +19 степени Целзијуса.

Он наводи и да се средином следеће недеље рачуна на доминацију антициклона уз суво и стабилно време.

– Јутра хладна, али не и јако хладна уз минимуме који ће се у низијама кретати од 0 до +8 степени Целзијуса, те ће понегде бити слабог, приземног, мраза. На планинама преко 800 метара надморске висине минимуми од -4 до +1 степен Целзијуса. Дневни максимум од +11 до +16 степени Целзијуса, што је и даље изнад просека. Само у пределима где се магле дуже задржи, хладније уз максимум око +6 степени Целзијуса – пише метеоролог:

– Нови прорачуни дају опцију могућег измештања језгра антциклона на северозапад негде око 10.11. што би по његовој источној периферији условило продро хладног и слабио влажног ваздуха и то значило да нас у периоду од 10.11. до око 13.11. чека поново хладније и ветровито време уз повремену кишу у нижим и снег у брдско-планинским пределима, посебно нд средишњим и источним деловима региона. Максимуми би били у паду и требали би се кретати од +5 до +12 степени Целзијуса.

Према његовим речима неколико дана је стојао синоптички сигнал за могуће даље захлађење око 15.11. али по тренутно расположивим подацима тако нешто нема велику вероватноћу остварења, барем на за сада.

– Јачање западних ветрова и утицаја Атлантика које је могуће после 15.11. би на неко време спречило формирање стабилног блока антициклона у високим геограгфским ширинама. Могуће да после 15.11. уследи период врло промењљовог, па чак и релативно хладног времана уз честа пролазна погоршања, али уз тако јак утицај Атлантика тешко да ће доћи до спуштања хладног ваздуха са истока или североистока Европе.

То су свакако тек основне претпоставке развоја синоптике за средину месеца и треба сачекати барем још 4-5 дана за неке поузданије информације јер су све прогнозе за период после седам дана подложне великим изменама. Све горе изнете процене резултат су мог тумачења нумеричких модела и за званичне информације пратите републичке, прогностичке, заводе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

 

Ознаке