Србија

СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА ЗАПАД ЈЕ КРИВ! Војска Србије на готовос! Ово је насиље над нама, држава ће одговорити!

Председник државе Александар Вучић наредио повишену борбену готовост армије због ситуације на Косову и Метохији * Албанци од јуче приморавају Србе да узму регистарске таблице лажне државе, све који то одбију кажњаваће са по 150 евра

Председник Србије Александар Вучић наредио је јуче повишену борбену готовост Војске Србије због ситуације на Косову и Метохији, где је такозвани ‘премијер’ Аљбин Курти почео да терорише Србе приморавајући их да узму регистрације лажне државе!

Шиптари шпијунирали касарне?!
Непознати дронови покушали су јуче да надлете касарне и положаје Војске Србије на Мердару и у околини Рашке, али су брзо побегли када су полетели ‘мигови 29’

 

Министар одбране Милош Вучевић потврдио је да је председник Вучић, као врховни командант, издао наредбу да Војска Србије буде у приправности.
– Спремни смо да заштитимо све наше грађане, укључујући и Србе на Косову и Метохију – поручио је Вучевић.
Аљбин Курти јуче је кренуо у реализацију свог терора у четири фазе, па је тако ‘косовска полиција’, до зуба наоружана и са дугим цевима, у оклопним возилима пресрела на десетине возила чији су власници Срби и уручивала им ‘опомене’ и захтеве за пререгистрацију, а писаће им и новчане казне од по 150 евра! Курти је чак покушао, према свему судећи, и да јуче шпијунира српске касарне и положаје војника у околини Мердара и Рашке, али се убрзо повукао када су подигнути ‘мигови 29’!?!

Максимална заштита
Спремни смо да заштитимо све наше грађане, укључујући и Србе на Косову

Озбиљна ситуација

Министар одбране Милош Вучевић каже да нико не жели никакве сукобе и ратове, нити нашој држави пада на памет да се игра таквих игара, али да је ситуација у покрајини озбиљна.
– Србија је озбиљна држава и предузима све кораке како би могла да одговори на сваку изазовну ситуацију и потенцијални проблем. Са Куртијем, међутим, никада не можете бити начисто. Присуствовао сам разговору председника Србије са делегацијом НАТО, чини ми се да ни они не желе ескалацију, већ да се процес врати за преговарачки сто. Војска Србије спремна је да изврши сваку наредбу председника, као врховног команданта, штитећи Србију и све грађане, и водећи рачуна о безбедности Срба на Косову и Метохији. Не спремамо се за рат, али не можемо да будемо друштво неприпремљено за ситуације које се дешавају – поручује Вучевић.

Четири фазе Куртијевог терора
1-21. новембра – опомена и захтев да се возила региструју на ‘РКС’ таблице
21. новембра – 21. јануара – новчана казна од 150 евра
21. јануара – 21. априла – издавања ‘пробних’ таблица
21. април – потпуна забрана српских таблица и одузимање возила

Подигнут степен борбене готовости, иначе, подразумева између осталог и максималну спремност за брзо реаговање 72. бригаде за специјалне дејства и 63. падобранске бригаде. Ово ‘дизање на ноге’ оружаних снага у пракси значи окупљање борбених тимова, успостављање дежурстава, позивање људства са годишњих одмора и слободних дана и јачи режим страже, као и излазак одређених јединица на унапред одређене положаје ван гарнизона и касарни. Подизање степена борбене готовости, како кажу у Војсци, биће најприметније у јединицама Копнене војске уз административну линију са Косовом и Метохијом.

У међувремену, такозвана ‘косовска полиција’ почела је да терорише Србе опоменама због коришћења српских таблица. Током јучерашњег дана, шиптарски специјалци наоружани дугим цевима у оклопним возилима заустављали су свако возило са српским таблицама и возачима уручивали ‘опомену’. На десетине кола чији су власници Срби искључено је из саобраћаја како би њихови власници били ‘укорени’.

Приштина је, према свему судећи, чак покушала и да шпијунира српске касарне и положај војника у околини Мердара и Рашке, где су примећени непознати дронови!?! Беспилотне летелице, међутим, брзо су повучене јер је држава подигла ‘мигове 29’. Председник Вучић је одмах наредио да се свака непријатељска летелица на територији Србије моментално сруши!

Запад је крив

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ, упозорава да је цела ова ситуација настала јер Запад ништа није предузимао да натера Приштину на наставак дијалога.
– Намерно су пустили да дође до ове ситуације, уместо да су инсистирали на преговорима. Сад су они нешто као разочарани зато сто Курти неће да их слуша, а са друге стране кажу да он има права да ради ово. То је удар на имовину, слободу кретања, опстанак, као и на основна људска права! Проблем је у томе што нас је све Запад увео намерно у ову ситуацију. Шта значи да су разочарани због Куртија?! Знају да не могу да спроведу никакву политику према Куртију без примена одређених санкција – наглашава Дрецун.

Стејт департмент: Дубоко смо разочарани Приштином

Међународна заједница тражила је од Приштине потпуно одлагање примене одлуке о пререгистрацији возила, а не делимично одлагање или њену примену у фазама, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс. Према његовим речима, САД су разочаране и забринуте због тога што ‘влада’ у Приштини није послушала захтеве.
– Наши напори се настављају. Били смо јасни, и јавно и приватно, да међународна заједница, укључујући САД, тражи потпуно одлагање примене ових питања, а не делимично одлагање, нити примену у фазама – рекао је Прајс.

Ова изјава америчког званичника узбунила је Албанце у Приштини! Авни Спахију, бивши ‘косовски амбасадор’ у Вашингтону, оцењује да постоји захлађење у односима Аљбина Куртија и САД, док председник Удружења пријатеља Америке на Косову Агим Реџепи каже да је ‘косовски премијер’ направио много узастопних грешака којима је нарушио односе са главним савезником.
– Курти се понаша као да је Косово Француска, Немачка или Италија, а није… – истиче Реџепи.

 

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930