Регион

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПРЕДСЕДНИКУ! Сада је отворен пут ка његовом избору

Посланици црногорског парламента усвојили су нешто после поноћи измене Закона о председнику Црне Горе, које је предложио Демократски фронт (ДФ).

За је гласао 41 посланик, против један, док посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) нису били у пленарној сали током гласања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Расправа је трајала дуже од шест сати, преноси РТЦГ.

Више десетина грађана окупило се испред зграде Скупштине Црне Горе, док је трајала расправа о предлогу измена Закона о председнику, који је поднео Демократски фронт.

У позиву на окупљање, који је раније објављен на друштвеним мрежама, Подгоричани су позвани да изађу како би „спречили урушавање државе“.

Усвајање измена тог закона, омогућиће лидеру Демоса Миодрагу Лекићу, који има подршку већине у парламенту, да формира нову владу, иако је председник Мило Ђукановић одбио да му дâ мандат за то.

Према предложеним изменама Закона о председнику Црне Горе, он је дужан предложити за мандатара за састав Владе кандидата који има подршку већине од укупног броја посланика Скупштине.

Ако те већине нема, председник подноси иницијативу за скраћење мандата Скупштини, а ако је посланици не изгласају, обавезан је да предложи кандидата са доминантном скупштинском подршком након поновних консултација. Ту могућност има и пре иницијативе за скраћење мандата Скупштини.

Према предложеним изменама, рокови за нови круг консултација су краћи и рачунају се од дана када Скупштина није усвојила предлог одлуке о скраћењу мандата.

Ако председник не изврши дужност поводом поступка утврђивања мандатара, ради заштите јавног интереса, мандатаром ће се сматрати кандидат који има јасну подршку већине од укупног броја посланика у Скупштини која се утврђује потписима.

 

 

Извор: Srbija Danas