Свет

СМИШЉАЈУ КАКО ДА УБИЈУ ПУТИНА!? Окупили се и дали сигнал да су против њега

Антируски активисти и бивши руски посланици који се противе руском председнику Владимиру Путину окупили су се последњих дана у Пољској да разговарају о томе како би смењивање Путина са власти изгледало скоро девет месеци након његовог рата у Украјини.

Неки од сценарија о којима је антируска група расправљала укључују Русе који би исценирали грађански рат, узели оружје а потом убили Путина, наводи Еурацтив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Герилска борба је можда једини начин да се сруши Путин, рекао је опозициони активиста Вјачеслав Малцев. „Главни циљ је физички елиминисати Путина“, рекао је Малцев.

– Борба против терориста захтева методе терориста -рекао је један политичар, преноси Газета Wyборцза. Иља Пономарев, бивши посланик Државне думе и једини руски посланик који је гласао против анексије Крима 2014, организовао је скуп и рекао да организује подземни покрет отпора последњих месеци. Неки су изразили сумњу да ли он заиста води коалицију побуњеника, док су други довели у питање да ли је постао превише радикалан и насилан, како је објавио Тхе Даилy Беаст. Савезници опозиционог лидера Алексеја Наваљног нису учествовали на скупу, наводи Еурацтив.

Окупљање у Пољској овог викенда је само најновији сигнал да су они који се противе Путину из дана у дан све гласнији.

Прича о свргавању Путина долази док се он бори да оствари добитке у свом рату у Украјини, док неслагање због његовог рата расте у Русији. Украјинске снаге су добиле замах откако су почеле да дижу контраофанзиву против руских снага на југу и североистоку Украјине, приморавајући Русе да се повуку. И у настојању да замени оне који су пали на бојном пољу, Путин је најавио „делимичну мобилизацију“ за квалификоване руске мушкарце – али уместо да одговоре подршком, стотине хиљада Руса одговорило је масивним егзодусом бежећи од регрутације.

Руски званичници у Санкт Петербургу и Москви такође су последњих месеци позвали на смену Путина. Елитни кругови у Русији такође почињу да се окупљају иза идеје да Путин треба да напусти власт, према речима блиског бившег Путиновог помоћника, његовог писца говора, Абаса Гаљамова.

Иако различите групе заинтересоване да Путин изгуби власт имају различите идеје о томе како да обезбеде његову пропаст, према бившим високим члановима америчке обавештајне заједнице, Путиново свргавање може бити насилно и може доц́и изненада.

– Нико неће питати: Хеј Владимире, хоћеш ли да идеш? Не. Само је*ени чекић у главу и он је мртав – рекао је Данијел Хофман, бивши шеф станице ЦИА у Москви.

Путина су критиковали чак и Путинови најближи савезници последњих дана, што би могао бити сигнал да се Путинова власт – и његова будућност као лидера – распадају. Јевгениј Пригожин, или „Путинов кувар“, познат по свом мешању у изборе усмереним на изборе у САД, и по вођству плаћеничке групе Вагнер, почео је да гура наратив да је он једини човек који може да победи у рату у Украјини.

Само прошлог месеца, чеченски лидер Рамзан Кадиров, још један Путинов пријатељ, објавио је на друштвеним мрежама да је „веома незадовољан“ начином на који је рат напредовао, називајуц́и учинак Русије „слабом“.

Неки од најближих партнера Русије на светској сцени, укључујући Кину и Индију, такође су настојали да се дистанцирају од Русије последњих недеља. Кинески председник Си Ђинпинг позвао је друге земље да „одбаце претњу нуклеарним оружјем посебно истичући да је против против нуклеарног рата како би се спречила криза на евроазијском континенту“.

Немачки канцелар Олаф Шолц, који је разговарао са Сијем прошле недеље, рекао је да су се сложили да ће Русија прећи границу ако употреби нуклеарно оружје.

 

Извор: Srbija Danas