Спорт

ШОК! Новак не може годину да заврши на броју један али је можда помогао свом највећем ривалу да то оствари

ДО КРАЈА тениске сезоне 2022 остало је да се одиграју финале мастерса у Паризу и Завршни турнир у Торину, а у трци за играча који ће Нову Годину дочекати као први на АТП листи остала су тројица играча.

То су тренутни лидер Карлос Алкараз, његов сународник Рафаел Надал који заузима другу позицију и Грк Стафанос Циципас, који је тренутно пети на АТП листи, али ће од понедељка бити трећи јер ће захваљујући пласману у полуфинале Париза претећи КАспера Руда и Данила Медведева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алкараз је званично завршио сезону и остаће до краја године на 6820 бодова које ће имати на листи од понедељка. То је тачно хиљаду више од Надала који ће имати 5820. То значи да је Рафи, да годину заврши испред Карлитоса потребно или да освоји титлу у Торину, без обзира на број победа у групи, или да изгуби у финалу, али уз све три победе у групи.

Уколико се то деси, Рафа ће се изједначити са Питом Сампрасом по броју година које су завршили на броју један са шест (Новак је рекордер са седам, Федерер и Конорс имају, као и Надал тренутно, пет), али ће оборити Нолетов рекорд као најстарији број један у историји.

Постоји могућност да на крају године два Шпанца имају исти број бодова (6820) у ком случају би број један постао Надал јер би имао више бодова освојених на гренд слемовима, мастерсима и Завршном турниру, збирно.

Циципас има готово 1500 поена мање од водећег Алкараза што значи да му је елиминацијом у полуфиналу Париза остало само да се нада првом месту на крају године, пошто ће то постати само уколико оствари све победе у Торину.

Грк је једном освојио овај турнир, 2019. године, али је на путу до трофеја забележио један пораз, било је то у групи од Рафаела Надала. Наредне две године није излазио из групе.

А да је којим случајем победио Новака, Циципас би био у много бољој позицији јер би имао 340 а у случају тријумфа у финалу и свих 740 бодова више него сад. у том случају би и он уз пораз или чак два могао да се нада првом месту на крају године.

Свему овоме треба додати и да Међународна тениска федерација бира шампиона света у тенису, а не АТП и да се неколико пута десило да први са АТП листе на крај угодине није постао и шампион света (Ђоковић је 2012. проглашен за шампиона иако је Надал био Број један на крају године, а Новаку је Ај-Ти-Еф ускратио титулу на крају 2020. године због смањеног броја турнира изазваних корона локдауном.

 

Извор: Новости.рс

Ознаке