Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ, АМЕРИКАНЦИ СУ ДОЖИВЕЛИ НЕУСПЕХ! Ниједан председник се ово не усуђује да каже али он јесте!

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Након што је амерички председник Џо Бајден изјавио: „Ослободићемо Иран“, председник Раиси је узвратио да је Иран ослобођен пре 43 године.

„САД су покушале да дестабилизују Иран као што су то урадиле у Либији и Сирији, подстичући немире и нереде под маском легитимних протеста“, рекао је председник Ирана Ебрахим Раиси групи студената у суботу, додајући да су напори пропали и да је његова земља безбедна. Обраћајући се учесницима елитних академских кампова Пута напретка, ирански председник је рекао да су „Американци и наши непријатељи покушавали да учине земљу несигурном применом примера свог рада у Либији и Сирији, али нису постигли ништа осим неуспеха“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да су „немири и покушаји да се поремети земља“ квалитативно разликују од „протеста“, а приметио је и да се „против побуњеника и оних који стварају несигурност мора одлучно носити“. Алудирајући на „напредак“ који није познат чак ни иранским елитама, председник се хвалио да су најбољи истраживачи у земљи „успели да унапреде земљу суочену са ограничењима и санкцијама“, што је изазвало љубомору код противника Техерана.

Иранци су у петак прославили Национални дан борбе против глобалне ароганције, годишњицу преузимања америчке амбасаде у Техерану 1979. године, што је кључни догађај у револуцији која је родила Исламску Републику. Хиљаде Иранаца изашло је на улице у знак подршке својој влади. САД су подржале милитантне опозиционе групе у Либији и Сирији у њиховим напорима да наметну промену режима тим земљама, две од „седам земаља за пет година“ амерички генерал Весли Кларк је неславно открио да Вашингтон жели да свргне под Бушовом администрацијом. Док је Либија, која се некада хвалила највишим животним стандардом у Африци, брзо пала у статус пропале државе након бруталног убиства Моамера Гадафија, сиријски председник Башар Асад успео је да преживи – политички и буквално – уз помоћ Ирана и Русије.

Иако је Иран такође био на Кларковој листи обавеза за промену режима, САД су се у великој мери ослањале на финансирање група цивилног друштва, а не на отворену подршку терориста у њиховим напорима да сруше државу. Техеран је оптужио САД и Велику Британију за директну умешаност у недавне нереде под маском протеста због смрти Махсе Амини, 22-годишње Курдкиње која је умрла у полицијском притвору након што је приведена јер је непрописно носила хиџаб. Док демонстранти тврде да је претучена, снимци ЦЦТВ-а не показују такав напад, а мртвозорник је закључио да је њена смрт последица болести.

 

Извор: Мондо

Ознаке