Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Макрон припрема Француску за рат и предвиђа уништење светског поретка

Фото: Јутјуб

Француски председник Емануел Макрон спрема се да представи нову доктрину националне стратегије. То укључује припрему земље за могући рат. Ово је објавио лист Ле Фигаро.

Доктрина ће постати наставак документа из 2017. године и обухвата десет стратешких циљева Француске за заштиту сопствених интереса, међу којима је и ставка о ратној економији. При томе, нема говора о „универзалној милитаризацији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документу се наводи да ће француска војска морати да „исправи слабе тачке“. Заузврат, власти треба да преиспитају „стратешке амбиције кроз призму уништења светског поретка“.

Активна улога француске војске указује на могућност учешћа националних оружаних снага у експедиционим мисијама, али не и у сукобима високог интензитета.

Према новој доктрини, одговарајуће измене би требало да се изврше пре 2030. године. Три стуба која могу да пруже нове могућности држави су нуклеарно одвраћање, конвенционално оружје и мобилизација друштва за „заједничку подршку“.

Истовремено, документ не указује на средства за постизање наведених циљева. У републичком парламенту документ је назван изузетно амбициозним и није у складу са средствима Француске.

У документу се помиње и „европска стратешка аутономија“. Kако наводи издање, у њему тренутно учествује само Француска.

Доктрина претпоставља учешће земље у разним савезима, пре свега у НАТО. У документу се истиче да проширење сфере интереса Француске захтева колективно решавање кризних питања.

Раније је француски председник Емануел Макрон критиковао амерички Закон о смањењу инфлације. Према његовом мишљењу, овај закон није у складу са нормама Светске трговинске организације (СТО) и Вашингтон се у тренутној ситуацији понаша „непријатељски“.

Макрон је рекао и да ће Французи морати више да раде како би задржали претходни животни стандард и примали пуне пензије. Шеф државе је такве препоруке дао у интервјуу ТВ каналу Франс 2, одговарајући на питање новинара шта грађани треба да раде, забринути због пада куповне моћи у условима високе инфлације.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке