Регион

ШОЛЦ БУДУЋНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ВИДИ САМО БЕЗ ГРАНИЦА!

Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан, оценио је данас немачки канцелар Олаф Шолц отварајући Самит Берлинског процеса у главном граду Немачке коме присуствује и премијерка Ана Брнабић.

Шолц је рекао да је током прве године мандата разговарао са многим шефовима влада и држава региона, посебно о стабилности Западног Балкана, јер стабилност региона, како је рекао не може да се посматра одвојено од стабилности Европе.

Истакао је да се Берлински процес бави подстицањем напретка у очекивањима од региона која су побуђена пре више од 20 година.

“То мора сада да буде претворено у реалност”, поручио је Шолц.

Немачки канцелар је казао да ће данас лидери Западног Балкана предузети три важна корака, закључењем три важна споразума (о путовању са личним картама, признавању диплома и струцних квалификација)

Ти споразуми, додаје, доприносе стварању заједничког регионалног тржишта које је битно за привреду и инвестиције, а омогућавају и путовање грађана само уз личну карту.

“Честитам да сте после две године преговорања прихватили те договоре, који вас приближавају стандардима ЕУ, а сви желе да сарађују са ЕУ. Овај процес показује резултате, изграђени су путеви и пруге, олакшан је контакт међу земаља региона, и желимо даље да проширимо ту сарадњу”, објаснио је Шолц.

Подсетио је да је више од 800 студената, захваљујући договору у оквиру Берлинског процеса, могло да учествује у програму размене.

“То је будућност Западног Балкана. Интегрисана будућност без граница, то је важно за младе људе и регион укупно”, подвукао је канцелар.

 

 

 

 

Извор: Нова

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930