Регион

ШОЛЦ БУДУЋНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ВИДИ САМО БЕЗ ГРАНИЦА!

Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан, оценио је данас немачки канцелар Олаф Шолц отварајући Самит Берлинског процеса у главном граду Немачке коме присуствује и премијерка Ана Брнабић.

Шолц је рекао да је током прве године мандата разговарао са многим шефовима влада и држава региона, посебно о стабилности Западног Балкана, јер стабилност региона, како је рекао не може да се посматра одвојено од стабилности Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да се Берлински процес бави подстицањем напретка у очекивањима од региона која су побуђена пре више од 20 година.

“То мора сада да буде претворено у реалност”, поручио је Шолц.

Немачки канцелар је казао да ће данас лидери Западног Балкана предузети три важна корака, закључењем три важна споразума (о путовању са личним картама, признавању диплома и струцних квалификација)

Ти споразуми, додаје, доприносе стварању заједничког регионалног тржишта које је битно за привреду и инвестиције, а омогућавају и путовање грађана само уз личну карту.

“Честитам да сте после две године преговорања прихватили те договоре, који вас приближавају стандардима ЕУ, а сви желе да сарађују са ЕУ. Овај процес показује резултате, изграђени су путеви и пруге, олакшан је контакт међу земаља региона, и желимо даље да проширимо ту сарадњу”, објаснио је Шолц.

Подсетио је да је више од 800 студената, захваљујући договору у оквиру Берлинског процеса, могло да учествује у програму размене.

“То је будућност Западног Балкана. Интегрисана будућност без граница, то је важно за младе људе и регион укупно”, подвукао је канцелар.

 

 

 

 

Извор: Нова