Свет

ШОЛЦ: ГРАЂАНИ СУ УПЛАШЕНИ, ТРЕБА ДА СЕ СПРЕЧИ ЕСКАЛАЦИЈА!

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је данас да Запад треба дати све од себе да спречи ескалацију између Русије и НАТО-а, али да је неопходно наставити са допремањем оружја Украјини за борбу против Русије.

Говорећи на конференцији Социјалдемократске партије у граду Фридрихсхафену на југу Немачке, Шолц је признао да су многи грађани Европе „уплашени и да имају разлоге за то“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истичући важност војне подршке Украјини, Шолц је напоменуо да западне земље треба да буду „забринуте да не дође до ескалације која би могла да доведе до рата између Русије и НАТО-а“.

– Важно је деловати разборито и одлучно у исто време – додао је Шолц.

Шолцови коментари долазе након што је прошлог месеца упозорио да се не предузимају „неопрезни кораци“ усред сукоба у Украјини. Он је рекао да не сме бити директног сукоба између Русије и НАТО-а.

С обзиром да су односи између Запада и Русије већ пали на најниже нивое након што је Москва започела своју војну операцију у Украјини, страхови од директног сукоба између Русије и НАТО-а недавно су изазвани пројектилом који је пао у пољско село близу украјинске границе.

Убрзо након инцидента, пољско Министарство спољних послова је тврдило да је пројектил „руске производње“.

Касније су државне власти сигнализирале да се могу позвати на члан 4. Уговора о НАТО-у, који дозвољава свакој чланици блока да затражи консултације ако сматра да је њена безбедност угрожена.

После експлозије, украјински председник Владимир Зеленски је окривио Русију, назвавши инцидент „веома озбиљном ескалацијом и нападом на НАТО који захтева одговор“.

Међутим, западни званичници су признали да је пројектил украјинског, а не руског порекла.

Руско Министарство одбране негирало је било какву умешаност у инцидент, рекавши да су његови војни стручњаци анализирали фотографије са лица места и идентификовали остатке као делове ракете система ПВО коју користи Украјина.

Немачка, заједно са многим другим западним земљама, пружа Украјини војну опрему, укључујући противавионске топове „Гепард“, вишецевне ракетне бацаче и систем противваздушне одбране.

Москва је више пута упозорила да ће испоруке оружја само продужити сукоб у Украјини, подсећа „Раша тудеј“.

 

Извор: Блиц