Свет

ШОЛЦ: Није битно чија је ракета, Русија је свакако крива

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да није битно чија је ракета пала у Пољској, Русија је свакако крива јер је напала Украјину, преносе „РИА Новости“.

„Пре свега, ово је ужасна вест. Посебно с обзиром на штету коју је изазвала ракета која је пала. Али у исто време, овај инцидент мора бити пажљиво истражен. На крају крајева, ако делови оружја коришћеног у овом рату доспеју до наше територије и изазову разарања, треба да се забринемо“, рекао је Шолц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да су због тога одлучили да „пажљиво истраже овај удар и насталу штету, па тек онда са сигурношћу да кажу о каквој се ракети ради, коме припада и који закључци из тога произилазе“.

„Једно је јасно, ма чија ракета била и из ког разлога је пала у Пољској, то се не би догодило да Русија није започела рат против Украјине“, закључио је немачки канцелар.

Шолц је јуче на конференцији за новинаре на Балију, где се одржао самит Г20, поручио чланицама НАТО-а да овај инцидент мора да се истражи, као и делови ракете.

„Мислим да је добро и исправно што су се овде присутне чланице НАТО окупиле врло брзо како би разговарале о ситуацији. Сви смо се сложили да је сада потребно истражити инцидент, као и делове ракете“, рекао је немачки канцелар.

Он је додао да је „неопходно сачекати резултате истраге, а затим их јавно саопштити, као и да у овако озбиљној ситуацији не може бити речи о исхитреним закључцима пре него што се чињенице пажљиво проуче“.

Извор: РТ