Свет

ШОЛЦ ПРЕВАРИО НЕМЦЕ! Муниција, панцири, тенкови, авиони остали пусти снови!

Три дана након избијања рата у Украјини, немачки канцелар Олаф Шолц најавио је „ почетак нове ере “ за Бундесвер, пише „Билд“.

Он је говорио о плановима да се уложи 100 милијарди евра у куповину нових борбених система, као и опреме за немачку војску, којој је у то време недостајало све: муниција, панцири, тенкови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шолц је обећао да ће окончати недовољно финансирање трупа и повећати буџет за одбрану земље на два одсто бруто домаћег производа.

Инспектор немачке војске Алфонс Мејс, ипак, тврди да војници нису добили ништа. Ситуација се чак погоршала, приметио је, јер је део наоружања дат Украјини.

Стручњак за одбрану Флоријан Хан верује да би „нова ера“ коју је Шолц најавио могла да се претвори у „битку код Ватерлоа“ за Бундесвер. Планови за јачање одбрамбених способности војске неће бити спроведени у блиској будућности, сигуран је он.

Кашњења у финансирању настала су због чињенице да Министарство одбране још није представило ниједан конкретан пројекат за који би могао да буде издвојен новац, објашњава „Билд“

 

Извор: Информер