Свет

ШОЛЦ ПРИЗНАО! Намерно то нисмо урадили , многи су зависни од Русије

Немачка није увела санкције гасу из Русије, јер многе земље зависе од руских снабдевања, изјавио је у петак немачки канцелар Олаф Шолц.

– Нисмо увели санкције за гас. Нема санкција против гаса. Ни Немачка, ни ЕУ, ни земље Г7 нису увеле санкције, рекао је он у ТВ програму НДР вор Орт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, то је урађено намерно, јер је Берлин знао колико земаља зависи од руских снабдевања и није желео да им прави „тешкоће“.

-Ми смо добили само половину гаса из Русије. Други су зависни од 80-90 одсто, а у много чему се то десило историјски – зато што се налазе даље на истоку и њихова инфраструктура је изграђена на овај начин, објаснио је политичар.

У овом тренутку руски гас уопште не долази у Немачку, додао је он. Међутим, Берлин је предвидео ову ситуацију, па су складишта гаса попуњена уз помоћ диверсификације извора енергије, нагласио је Шолц.

Од почетка рата у Украјини, Запад је појачао притисак санкција на Русију, што је довело до поскупљења струје, горива и хране у Европи и САД. Руски председник Владимир Путин је, коментаришући идеју Запада да ограничи цене руских енергената, рекао да Русија неће испоручивати ништа у иностранству ако би то било у супротности са сопственим интересима.

Истовремено, од лета ЕУ и земље Г7 разговарају о могућности увођења горње границе цена руског гаса, пре свега како би се у оквиру санкција смањили нафтни и гасни приходи руског буџета. Било је и предлога да се уведу ограничења трошкова за сав гас који се увози у ЕУ. Међутим, према извештајима западних медија, овај предлог још није добио широку подршку министара енергетике Уније.

 

 

Извор: Ало