Свет

СПРЕЧЕН ЈОШ ЈЕДАН НАПАД! Поновни покушај САБОТАЖЕ служба безбедности ХИТНО реаговала!

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) саопштила је јуче да је спречила терористички напад украјинских специјалних снага на Јужни гасни коридор, познатији под називом Турски ток, а грађани Руске Федерације који су умешани у припрему тероризма су притворени.

Центар за односе с јавношћу ФСБ у Русији открио је ову информацију агенцији ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– ФСБ је спречио покушај украјинских специјалних снага да изведу саботажу и терористички чин на Јужном гасном коридору, преко којег се гас шаље Турској и Европи – речено је из Центра ФСБ.

Наводи се да су притворена четворица руских држављана.

Агенција РИА Новости истиче да су приликом претреса станова осумњичених пронађене четири магнетне мине, четири килограма пластичног експлозива, детонатори с одложеним дејством, 593.000 рубаља (нешто више од 9.000 евра) и средства за комуникацију која садрже преписку и преговоре са вођом украјинских специјалних служби.

Откривене су и координате места где је требало да се догоди експлозија у Волгоградској области.

Претходни покушај саботирања овог гасовода десио се 13. октобра. Тада је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да су на руској територији ухваћени диверзанти који су покушали да изазову експлозију на гасоводу „Турски ток“, а руски председник Владимир Путин тим поводом се састао с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

– Иако је, као што сте чули, покушано да се цевовод дигне у ваздух на територији Руске Федерације, то се, хвала богу, није десило и он успешно ради – рекао је тада Путин Ердогану.
О опасности од терористичких напада на „Турски ток“ причао је и председник Србије Александар Вучић, који је рекао да би наша земља у случају његовог уништења остала и без гаса, али и без струје.

– Надам се само да нам се не деси нека велика саботажа на Балканском току, као што се десила експлозија на Северном току – рекао је Вучић, који је тада најавио да ће од БИА и полиције тражити да заштите гасовод у Србији од могућих диверзија. Подсетио је и да је „Балкански ток“ на територији Србије дуг 403 километра и да је кључна тачка код Велике Плане, где се налази главна компресорска станица.

– Ту имамо најсавременије обезбеђење и ту компресорску станицу чува и служба и надгледамо је дроновима. Ту нема преласка. То је срце нашег система, као и Панчево и Госпођинци, али и мерне станице Параћин и Вршка Чука. То је пет кључних тачака, али ова у Великој Плани је најважнија – рекао је тада Вучић.

Иначе, руска ФСБ је и 22. септембра саопштила да је привела Руса регрутованог од стране СБУ. Агенција је тврдила да је припремао терористички напад на руски гасовод којим се гас допремао Турској и Европи, али без прецизирања који је тачно гасовод у питању. Руски гас преко Турске пумпа се у Европу преко Турског тока и Плавог тока.

 

Извор: Ало