Свет

СПРЕМА СЕ ИСТОРИЈСКИ СПОРАЗУМ, опасно угрожена ДОМИНАЦИЈА ВАШИНГТОНА

Фото: Јутјуб

Раније овог месеца, амерички медији објавили су да односи између САД-а и Саудијске Арабије „пуцају” због неповерења између председника Џоа Бајдена и престолонаследника Мохамеда бин Салмана

Јачање трговинских веза и регионалне безбедности биће приоритети током предштојеће посете кинеског председника Си Ðинпинга Саудијској Арабији, изјавио је саудијски министар спољних послова Адел Ал Џубеир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посета кинеског лидера која се очекује у децембру, долази у тренутку када су односи између Саудијске Арабије и САД затегнути због питања снабдевања нафтом, али и у јеку америчке забринутости због све снажније сарадње између држава Персијског залива и Кине, преноси Ројтерс.

Џубеир није изнео детаље посете кинеског лидера, али је истакао да су посете кинеских и саудијских лидера „природне“, подсетивши да је Кина највећи трговински партнер Саудијске Арабије.

„Ми имамо огромне инвестиције у Кини, а Кинези имају огромне инвестиције у Саудијској Арабији и овакве посете нису неуобичајене. Исто је и са нашим другим трговинским и стратешким партнерима, било да су то САД, Велика Британија, Француска или Немачка. То је оно што државе раде“, рекао је Џубеир за Ројтерс на маргинама климатског самита ЦОП 27 у Египту.

Два извора упозната са организацијом Сијеве посете потврдила су да се очекује да ће кинески лидер допутовати у другој половини децембра и присуствовати самиту Кине и Заливских држава заједно са лидерима шесточланог Савета за сарадњу у Персијском Заливу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг