Свет

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА РАТ, КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК ОБУКАО ВОЈНУ УНИФОРМУ! Послао бруталну поруку непријатељу

Кинески председник Си Ђинпинг поручио је војницима да „усресреде сву своју енергију на борбу у припреми за рат“, саопштио је портпарол Комунистичке партије Кине.

Си, који је недавно обезбедио трећи мандат, у командни центар дошао је у војној униформи. Он је окупљеним редовима рекао да морају да ојачају војну обуку, а на недавно одржаном Конгресу упозорио је да „Кини прете опасне олује које су на видику“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Усресредите своју енергију на борбу, напорно вежбајте обуку за случај рата и побољшајте своје могућности у победи. Војска мора да одлучно брани национални суверенитет и националну безбедност – рекао је он.

Пре девет година Си је такође наредио војсци да се фокусирају на припреме за рат, а исту ствар је учинио и 2017. године на почетку другог мандата. Када је 2016. године био у посети командном центру такође је поручио официрима да треба да буду лојални и сналажљиви у борби, али и храбри како би могли да победе у рату, пише Гуардиан.

– Он овим жели да пошаље поруку САД и Тајвану – каже Вили Лам, виши сарадник Џејмстаун фондације у Вашингтону.

Он је затим додао да иако војна снага Кине још није у рангу са САД, „јасно је са он није увек рационално доносио одлуке“.

Си је извршио прикривени напад на све експлицитнију подршку САД Тајпеју током Конгреса који је одржан прошлог месеца. Он је на Конференцији оптужио „страна мешања“ за погоршање односа са Тајваном.

– Никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе – поручио је Си прошлог месеца на поменутом Конгресу Комунистичке партије.

Са друге стране амерички председник Џо Бајден је у више наврата обећао да ће бранити Тајван уколико буде нападнут.

Кинески председник је последњих месеци користио нешто агресивнији тон како би охрабрио своје сараднике да се жустрије боре у одбрани националних интереса. У свом уводном говору на Конгресу, чак 17 пута је употребио реч „борба“, док је реч „безбедност“ изговорио чак 50 пута.

Ове недеље је портпарол кинеског министарства спољних послова критиковао посету британског министра трговине Тајвану, а затим је поручио британској Влади да „престане да шаље погрешне сигнале сепаратистичким снагама за независност Тајвана“.

 

Извор: Srbija Danas