Свет Србија

СРБИЈА НА УДАРУ: Европски парламент тражи да уведемо санкције Русији и прети „завртањем“ фондова ЕУ

Нацрт резолуције посланика из ЕП Тонина Пицуле у којој се државама чланицама препоручује да се са Србијом оствари даљи напредак у преговорима само ако се земља усклади са санкцијама Европске уније Русији и оствари видљив напредак у реформама наћи ће се пред посланицима Европског парламента на пленарној седници у уторак 22. новембра, објавио је портал Еуропеан Wестерн Балканс (ЕWБ). У супротном, спомиње се преиспитивање фондова ЕУ за Србију, али и пројеката у нашој земљи који се финансирају у оквиру Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

У делу који се односи на Србију, на нацрт резолуције о којој ће се гласати на истом пленарном заседању, поднета су још два усмена амандмана у којима се позива да се посебно испитају сви пројекти у Србији који се финансирају у оквиру Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, „како би се осигурало да сви расходи у ЕУ буду у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима Европске уније“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У другом усменом амандману предлаже се и формулација да државе чланице да преиспитају све „билатералне као и фондове ЕУ за Србију, који би користили српским властима“, сазнаје ЕWБ.

У једном од нових амандмана који се односи на читав регион, поздравља се недавно усвајање споразума на Самиту Берлинског процеса, посебно закључивање регионалних споразума о мобилности, слободи путовања са личним картама и признавању академских диплома и стручних сертификата.

У том делу нацрта резолуције, Европски парламент позива државе чланице да изразе „резерву у вези са било којом инцијативом регионалне сарадње која не обухвата свих шест земаља Западног Балкана и није заснована на правилима ЕУ, као што је иницијатива Отворени Балкан“.

Након гласања у пленуму извештај Тонина Пицуле ће добити форму резолуције, која је и званични став Европског парламанта о стању политике проширења. Резолуције ЕП имају форму препоруке државама чланицама и другим институцијама у ЕУ, наводи ЕWБ.

У конкретним препорукама када су у питању остале државе Западног Балкана у известају стоји и да би требало помоћи БиХ у решавању 14 кључних приоритета, као предуслов за добијање статуса кандидата, подстицати убрзање процеса приступања Црне Горе.

Извор: