Србија

СРБИЈУ ДАНАС ЧЕКАЈУ ОГРОМНИ ПРИТИСЦИ! Урадите то иначе ће бити тешких последица!?

Фото: Инстаграм принтскрин

Олаф Шолц и Емануел Макрон тражиће од Београда да призна независност лажне државе и политички зарати са Москвом, а заузврат ће добити ‘брже евроинтеграције и финансијски пакет помоћи’. Ако одбије, Србија ће ‘сносити последице’, пишу немачки лист ‘Дојче веле’ и британска агенција Ројтерс

Србија мора да уведе санкције Русији због рата у Украјини и да допусти чланство лажне државе ‘Косово’ у Уједињеним нацијама, у супротном биће ‘тешких последица’ које ће сносити!?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је кључна порука коју ће немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон данас у Берлину упутити српској делегацији, коју предводи премијерка Ана Брнабић, у оквиру Самита о Западном Балкану. Шолц и Макрон инсистираће да Србија прихвати француско-немачки предлог за ‘Косово’, који подразумева да пустимо лажну државу у УН и заузврат добијемо ‘брже евроинтеграције’ и финансијски пакет помоћи. Немачки канцелар посебно ће инсистирати да Београд уведе санкције Москви, а уколико то буде одбијено, наша држава трпеће ‘последице’!?!

Да верујемо на реч?!
Које су гаранције да би Србија била примљена у ЕУ чак и ако би пристала на ову непристојну понуду? Никакве гаранције Србија није добила!
Александар Павић, политиколог

Нема гаранција
Према писању немачког листа ‘Дојче веле’, Немачка и Француска ‘врше дипломатски притисак на Београд и Приштину да пристану на њихов предлог за нормализацију односа’.
‘Србија и Косово добиће јасне поруке немачког канцелара Олафа Шолца. Данас нема места сукобима с експлозивним потенцијалом, као што је онај између Косова и Србије. Статус кво је неприхватљив. Не може тако даље, да се свако питање претвори у ‘јабуку раздора’. То је и разлог зашто су Немачка и Француска смислиле конкретан план за дијалог’, пише овај лист, позивајући се на неименованог немачког званичника.

Истовремено, британска агенција Ројтерс преноси да ће Шолц посебно инсистирати на томе да Београд уведе санкције Русији и чак запретити ‘последицама’ ако Србија то одбије!
– Србија ће се суочити с озбиљним последицама ако настави партнерство са Москвом. Београд дефинитивно мора да одлучи да ли ће им савезник бити Русија или ЕУ. Потреба за доношењем такве одлуке долази у складу са геополитичким развојем догађаја. Ако се председник Србије Александар Вучић одрекне Москве и окрене се Бриселу, Немачка ће му понудити помоћ. Ако одлучи да иде другим путем, то ће имати последице – поручује за Ројтерс један од немачких званичника.

Коментаришући све ове наводе, политиколог Александар Павић каже да ће бити оваквих притисака јер ни Француска ни Немачка не одустају од пројекта лажне државе ‘Косово’.
– Њихов проблем је све време то што немају ништа конкретно да понуде Србији осим празних обећања. Шта уопште значе ‘брже евроинтеграције’, колико је то брже? Које су гаранције да би Србија била примљена у ЕУ чак и ако би пристала на ову непристојну понуду? Никакве гаранције Србија није добила, нити ће! Све овакве понуде су беспредметне. Француско-немачки предлог треба гледати у смислу даљег циљаног слабљења Србије, њеног онеспособљавања да ухвати прикључак са мултиполарним светом и њеног неутралисања у позадини веома опасног новог западног фронта против Русије – упозорава Павић.

КУРТИ ОПЕТ ПЛАЧЕ
‘Косово’ није добацило ни до дневног реда Савета Европе
Биро Савета Европе на јучерашњој седници није предложио да се на дневном реду састанка Комитета министара те међународне организације нађе и захтев Приштине за пријем у чланство. Тако је пропао још један покушај такозваног ‘косовског премијера’ Аљбина Куртија да обезбеди столицу лажне државе у Савету Европе.

И они се погубили
Премијерка Србије Ана Брнабић оцењује да ни западни званичници који нас притискају више не знају око чега притискају нашу државу.
– Србија није ништа даље и ништа ближе увођењу санкција од онога где је била након седнице Савета за националну безбедност и закључка који нисмо ни за јоту променили. Једина смо земља која је у том смислу остала конзистентна. Постоје огромни притисци. Више не знају ни они који нас притискају око чега нас притискају, па тако некада притискају мало више око једног, некада око овог другог. Сада више притискају око Косова, па не могу да притискају око санкција, али то може да се промени – наглашава Брнабићева.

Спремна три споразума у Берлину
Премијерка Србије Ана Брнабић, која предводи државну делегацију на Самиту Берлинског процеса о Западном Балкану, данас би требало да потпише три регионална споразума за слободно кретање грађана, признавање диплома и признавање стручних квалификација. Берлински процес је, иначе, иницијатива која подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану и допуњује политику проширења Европске уније. Овај процес је 2014. године покренула тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел.

 

Извор: Информер